IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският президент и управляващата партия с компромис за съдебната реформа

Законът, на който президентът наложи вето, би отстранил незабавно всички сегашни членове на Върховния съд

10:26 | 11.11.17 г.
<p>
	Анджей Дуда. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Анджей Дуда. Снимка: Архив Ройтерс

Полският президент Анджей Дуда и управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), като чийто кандидат той бе избран на поста, постигнаха компромис за съдебната реформа, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е доближило държавния глава и правителството до решаването на един проблем, по който имаха противоречия повече от три месеца, коментира БТА. През юли президентът изненадващо наложи вето на подкрепен от ПиС закон за съдебна реформа.

"Постигнахме предварително споразумение... Надявам се, че в края на ноември ще можем да обсъдим проекта в парламента", каза депутатът от ПиС Станислав Пьотрович.

Законът, на който президентът наложи вето, би отстранил незабавно всички сегашни членове на Върховния съд, освен ако не получат одобрението на министъра на правосъдието. Той освен това би дал на парламента правото да назначава по-голямата част от членовете на Националния съвет на магистратурата (Висшия съдебен съвет).

Предвиденото засилване на политическия контрол над съдебната власт в Полша предизвика безпокойство в Европейския съюз. ЕС предупреди, че новият полски закон подкопава независимостта на съдилищата и заплашва върховенството на закона.

Управляващата в Полша партия твърди, че съдебната система трябва да бъде реформирана, тъй като е бавна, неефективна и не може да се отърси от манталитета от комунистическия период.

Предложеният компромис също дава на парламента правото да назначава членовете на Националния съвет на магистратурата. При гласуванията обаче вече ще е необходимо квалифицирано мнозинство от три пети в Сейма, долната камара. Опозиционните партии освен това също ще получат право да предлагат кандидати.

В крайна сметка обаче номинираните за членове за Националния съвет на магистратурата ще може да бъдат избирани с обикновено мнозинство.

Обявеният компромис ще трябва да бъде одобрен от президента и от ръководството на ПиС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още