IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредни двустранни обвинения и никакъв напредък между Запада и Москва

Вече бе пролята кръв и спешно трябва да бъде предотвратена нова ескалация, подчерта руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин

09:32 | 14.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съветът&nbsp;за сигурност на ООН проведе извънредна среща в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съветът за сигурност на ООН проведе извънредна среща в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Поредна среща без особен резултат по повод кризата в Украйна проведоха в късните часове в Ню Йорк Западните сили и Русия. Нападките към Кремъл бяха фокусирани около струпването на десетки хиляди добре оборудвани войски в близост до украинската граница в подготовка за нахлуване по модела на развитие на ситуацията в Крим. Същевременно Москва опроверга обвиненията, наричайки ги "русофобски", предава Ройтерс.

"Сателитни снимки показват, че в близост до границата с Украйна има между 35 000 и 40 000 руски войници. Те са оборудвани с бойни самолети, танкове, артилерия и подкрепящи ги логистични единици", посочи британският постоянен представител в Организацията на обединените нации (ООН) Марк Лайъл Грант.

"Това е в допълнение към незаконно базираните в Крим 25 000 руски войски", добави Грант в речта си по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна.

Френският посланик Жерар Аро подкрепи коментара му.

Заседанието на 15-членния съвет към ООН бе свикано по искане на Русия. По думите на дипломати Москва е настоявала извънредната среща да бъде изцяло публична.

Дипломати коментираха предварително, че не очакват конкретни резултати от десетото заседание на съвета, посветено на Украйна, след избухването на кризата в края на февруари. Предишните срещи също бяха безплодни, като повечето от тях преминаха под знака на взаимните обвинения между Москва и Запада.

Досега Съветът за сигурност на ООН проведе множество извънредни заседания по повод кризата в Украйна. За момента обаче органът е неспособен да предприеме конкретни действия с оглед на острите разногласия между Русия и силите на Запад от Киев.

През миналия месец Кремъл наложи вето върху проекторезолюцията на Западните сили, която осъди публично референдума в Крим, която се проведе, когато полуострова вече бе окупиран от руските военни части.

Междувременно в източната част на Украйна ситуацията продължава да ескалира. В понеделник сутрин в осем часа средноевропейско време изтeчe ултиматумът на преходното правителство в Киев към проруските сепаратисти, с който те бяха призовани да предадат оръжието си и да се евакуират от окупираните сгради на администрацията. Само онези, които до тогава предадат оръжията и освободят сградите, ще бъдат освободени от наказателно преследване, заяви в неделя в Киев временният президент Александър Турчинов. Той също така заплаши с "мащабна антитерористична операция" с участието на въоръжените сили, за да се сложи край на размириците в източната част на страната.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин изрази силно безпокойство по повод предупрежденията на украинските власти, че ще използват сила срещу проруските активисти, окупирали административни сгради в източната част на страната.

"Вече бе пролята кръв и спешно трябва да бъде предотвратена нова ескалация", подчерта Чуркин.

Той увери, че предотвратяването на гражданската война в Украйна зависи от Запада. "Западните страни трябва да спрат да търсят руска следа в събитията в Югоизточна Украйна", призова още представителят на Москва, цитиран от Dnes.bg.

По-рано през уикенда американският държавен секретар Джон Кери отказа да отиде в Москва в понеделник, като поиска първо Русия да даде доказателства, че намалява напрежението. Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Барозу обяви, че ЕС ще предложи едностранни търговски преференции на Украйна в размер на 500 млн. евро годишно, a през тази седмица ще предложи на Киев макрофинансова помощ от 1 млрд. евро. Световната банка съобщи от своя страна, че приготвя пакет от 3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
А ти си от поколението на "Отворено общество", където хората не се занимават с конспирации... :) Словосъчетанието "тайни служби" е анахронизъм, а техните съвременни наследници се занимават с отглеждане на щастливи теменужки! хаха!@0рк, не помня да сме правили облог, нито да съм поставял срокове, а аз съм много паметлив! :) И защо мислиш, че всъщност руснаците вече не са там? хаха... Нали няма да ме обиждате като онова същество, което твърдеше, че съм ***, защото писах, че американците продължават да внасят втечнен газ... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Много конспиративна логика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Не се навивай, не вкараха войска до 5 дни (дължиш ми бира) и до 50 няма да вкарат, ако не започнат жестоки кланета в източна украина. А оня цайсат представител на третия пол не усеща обещаната помощ от запад и няма да посмее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Планът на американците е разчетен на нахлуване на руски войски в континентална Украйна. Само така могат да се активират всеобхватните санкции, с които янките смятат да задушат Русия. Затова ще ръчкат властите в Киев да употребят сила, докато това се случи. Едва ли Джон Бренън е бил в Киев с туристическа цел и едва ли е случайно съвпадение негоевата визита и внезапната решителност на киевските клоуни да започнат антитерористична операция в източна Украйна.Остава да видим какво са измислили руснаците срещу това. Ако вкарат войски, значи са разчели всички последствия и ги приемат, а това значи, че на нас пак ни се е.а мамата! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още