IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният транш за Гърция ще бъде отпуснат след 29-и юли

Програмата за икономически реформи се осъществява в съответствие с поставените цели, твърди Янис Стурнарас

10:29 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поредният транш за Гърция ще бъде отпуснат след 29-и юли

Поредният транш от спасителната финансова помощ за Гърция на стойност 2,5 млрд. евро ще бъде отпуснат след 29-и юли, като средствата ще бъдат преведени от Европейския инструмент за финансова стабилност, се посочва в изявление на председателя на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Йерун Диселблум, направено след конферентен разговор с участието на нейни представители и цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според Диселблум Гърция „изпълни задоволително предварителните стъпки за превеждане на помощта“, които включват данъчна реформа, преразглеждане на доходите на държавните служители, приватизиране на държавни компании и преструктуриране на финансовия сектор. Последната от тези стъпки трябва да бъде утвърдена от гръцкия парламент днес.

В изявлението се подчертава, че всички тези „национални процедури могат да бъдат завършени до 29 юли“, след което Еврогрупата ще им даде окончателна оценка и ще вземе решение за превеждане на средствата от спасителния фонд за еврозоната.

Този превод ще бъде първата част от транш на обща стойност 6,8 млрд. евро, чието отпускане Еврогрупата одобри на 8 юли.  До края на лятото Гърция трябва да получи втори превод на стойност 1,5 млрд. евро от Европейския инструмент за финансова стабилност. Третият пакет от помощта на стойност 1,8 млрд. евро ще отпусне Международният валутен фонд, като се очаква това да се случи в края на август или началото на септември, а през октомври еврозоната трябва да преведе четвъртата част от транша в размер на 1 млрд. евро.

По този начин международните кредитори възнамеряват да държат Гърция на оскъдна дажба, за да не допуснат забавяне на структурните реформи в страната.

Според приетата през март 2012 г. втора антикризисна програма за помощ на Гърция на стойност 170 млрд. евро през 2014 г. Гърция трябва да постигне минимален икономически растеж. През миналата година по данни на европейската статистическа агенция Евростат икономиката на страната се се свила с 6,4%, а прогнозата за тази е за спад на брутния вътрешен продукт с 4,2%.

Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още