IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко пак поиска оръжия от НАТО

Джон Кери е на посещение в Киев заради намеренията на Вашингтон да подкрепи Киев с оръжие

10:25 | 05.02.15 г. 14
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко на Световния икономически форум в Давос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко на Световния икономически форум в Давос. Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова държавите от НАТО да изпратят оръжия на страната му, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

В интервю за германския вестник Die Welt, публикувано днес, Порошенко посочва, че смъртта на цивилни и разрастващият се конфликт в източните райони на страната би трябвало да даде достатъчно основания на западните държави да подпомогнат Украйна.

В момента САЩ обмислят дали да не осигурят оръжие за Украйна, припомня медията.

„Ескалацията на конфликта, нарастващият брой на цивилните жертви, особено след терористичните атаки в Донецк и бомбардировката в Мариупол... Това трябва да накара Алианса да действа с повече подкрепа“, коментира Порошенко пред германския вестник. „Това включва преди всичко доставянето на модерни оръжия за защита и устояване на агресора“, казва още той.

Петро Порошенко подчертава, че Украйна иска мир, но дори и „мирът трябва да бъде защитен“.

На въпрос какво очаква от Запада президентът на Украйна отговаря: „Нуждаем се от военна, техническа и специализирана помощ за подобряване на бойната готовност на украинската армия и устойчивостта й на руската агресия“.

Същевременно ВВС съобщава, че държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води разговори с Украйна заради намеренията на Вашингтон да подкрепи Киев с оръжие. По-рано номинираният за нов шеф на Пентагона Аштън Картър коментира, че е „склонен“ да започне военни доставки за страната. Говорител на Белия дом обаче коментира по-късно, че окончателното решение ще бъде взето от президента Барак Обама, а не от Картър.

Досега САЩ предоставяха „несмъртоносна“ помощ на Украйна, отбелязва изданието.

Кери ще се срещне в Киев с Петро Порошенко и с премиера на Украйна Арсений Яценюк тази сутрин. По-късно днес се очаква да има и изявления за медиите. След това Кери заминава за Мюнхен, за да участва в годишната конференция по сигурността, която се провежда в града.

Същевременно НАТО подготвя специалното звено за колективна отбрана, съставено от 4-5 хил. души, което реши да създаде още през миналата година. Малки командни центрове се предвижда да бъдат създадени в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния.

На среща в Брюксел министрите на отбраната на държавите от Алианса ще се опитат да успокоят държавите в организацията от Източна Европа заради потенциалната заплаха конфликтът в Украйна да излезе извън контрол.

Междувременно руската информационна агенция ТАСС съобщи, че Европейският съюз (ЕС) обмисля да разшири „черния списък“ със санкции с още 15 физически и 4 юридически лица. Агенцията се позовава на неназован дипломатически източник.

Въпросът се обсъжда от началото на тази седмица на ниво Комитет на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел. Очаква се решението да бъде взето до края на тази седмица.

Според източника на агенцията Гърция, която първоначално се противопостави на идеята за разширяване на санкциите срещу Русия, няма да блокира решението.

Към момента в „черния списък“ на ЕС попадат 132 физически лица. През януари Брюксел реши да удължи срока на действие на санкциите до септември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Те НАТОвци са си праат тънката сметка да напраат една бърза война с Украйна после Русията нали е слаба икономически и ше е изхарчила сили военно с Украйната и да ги треснат после руснаците НАТО и точно там ше им е грешката, защото надали Путин ше хаби балистика за Украйната .... В момента някви руски чауши стрелят с подръчни материали и Украйнската армия има танкове изтребители и нищо не може да направи ....не знам ако отцепниците имат нормална военна техника, кво би станало ... ше ги изчистят чак до Прага ми се струва .... как си беше преди 1990.... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Евреин да плаща? Едва ли. Мирише ми по-скоро на опростяване на дългове. Инвестицията в украина няма да се покрие. Затова пък пред някои от прифронтовите страни ще има буферна зона с основния враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Ами търговско си е дружеството. Глобална охранителна фирма. Плащаш и те пазят. Но плащаш с долари, иначе не става. Ако нямаш, ще намерят някой приятел, да ти даде заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
еми после тея украйнските далавераджии ше си платят за пушките от НАТО народа нема да има от къде .... тоя Коломойския като е баровец да плаща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Мда.... Точно оръжието му е проблемът на Порошенко.... хаха!Ми да му дадат бе, нека се оправи човекът! Нали са му съюзници - да му го дадат съсе обслужващия персонал! Какво се лигавят да правят щабове и бази в България и Румъния - направо да влизат в Украйна и да почват! Какво се правят на луди?!Или всъщност се оказа, че НАТО не е армия или военна организация, а най-обикновено търговско дружество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Те там и евреите около коломойски имат голяма вина. Някои разправят, че тепърва се започвало на украина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
боли ме бе да се опраат, само хората да ги евакуират и да ги почват, но да гледат тоя Порошенкото и оня с биноклите да не избягат и там разните му боксьори моксьори Кличковци Пичковци, че и те нещо демократи станаха, да ги видиме колко са сила срещу калашника .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Абе вие тука сте по-в час, кажете какво става с гривната? Они ден май им свърши доларовия резерв и я пуснаха в свободно падане? Тия оръжия Пороша безвъзмездно ли смята, че ще ги получи? И дали ако падне тази власт, следващата ще плаща военните дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
mvr0306
преди 9 години
Ясно става че Порошенко не работи в интерес на народа си. Когато миналата година Донецк поискаха федерализация и по този начин запазване на Украйна в някаква цялост, макар и федерална Киев отказа. Да ритат срещу Русия също е безмислено - това не го ли предвидиха? Сега дъвсем ще съсипят държавата, а политиката на Щатите е да изнасят конфликти за да има после какво да умиротворяват - разбирай доларизиране на местната икономика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
те го праат вече ето ... но както вече вчера писах, дано тоя път и Лондон и Ню Йорка намажат по нещо халал да им е, не само да гледат от страни .... направо им го пожелавамPutin must be stopped. And sometimes only guns can stop guns http://***.theguardian.com/commentisfree/2015/feb/01/putin-stopped-ukraine-military-support-russian-propaganda...............Like Milosevic, Putin is prepared to use every instrument at his disposal, with no holds barred
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още