IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последствията за икономиката от нахлуването на Русия в Украйна ще са мащабни

Прекъсвания на износа ще засегнат широк спектър от индустрии - от производители на торове до производители на храни, автомобили и самолети

10:13 | 25.02.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY</em></p>

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Нахлуването на Русия в Украйна рискува да наруши износа на критични стоки и да прекъсне веригите на доставки, а мултинационалните компании с операции в региона се подготвят за последствията.

Прекъсването на руския износ би засегнало широк спектър от индустрии - от производители на торове до производители на храни, автомобили и самолети, пише FT.

Въпреки че Русия е най-известна като голям износител на петрол и газ, заедно с Украйна, тя е и водещ доставчик на зърно за света. Двете страни представляват малко под една трета от световния износ на пшеница.

Страната е и важен източник на метали, използвани в производството, като никел, титан, паладий и алуминий. Титанът е необходим на производителите на самолети и аеродвигатели като Boeing, Airbus и Rolls-Royce, докато паладият се използва за производството на каталитични конвертори, електроди и друга електроника.

Майкъл Ейри, глобален стратег в Rabobank, коментира, че комбинация от продължителен конфликт и строги санкции може да доведе до „същия вид шок, какъвто имахме по време на Covid, когато бързо разбрахме, че тази концентрирана структура, която сме изградили, е дефектна“.

Медията се е свързала с зависими от доставки от Русия или с операции в страната. Всички те казват, че следят ситуацията и дават приоритет на безопасността на служителите. Няколко посочват, че са защитени от смущения в краткосрочен план, отчасти поради локализирани операции или по-високи нива на запаси от важни материали.

Енергетика и миннодобивна индустрия

Енергийната индустрия се подготвя за сериозни проблеми, след като европейските газови фючърси скочиха с 50 процента до 126 евро за мегаватчас, а петролът поскъпна с 8%, като достигна най-висока цена от 2014 г. насам.

Доставките все още не са прекъснали, но има ограничен свободен капацитет за замяна на руския петрол или газ, ако потоците се забавят или пресекнат заради конфликта или санкциите. Цените се очаква да продължат да растат.

BP и TotalEnergies са европейските производители на петрол с най-голяма експозиция към Русия, според инвестиционната банка Jefferies. BP притежава почти 20% от "Роснефт", един от най-големите производители на петрол в Русия. Миналата година този дял генерира печалба от над 2,4 млрд. долара за BP и събра дивидент за 640 млн. долара.

Русия е третият по големина производител на петрол в света и изпомпва приблизително 10 млн. барела суров петрол на ден. Trafigura, един от най-големите търговци на суровини в света, посочва, че руският петрол вече се търгува с отстъпка - знак, че купувачите са започнали да избягват руските доставки.

Джакомо Ромео, анализатор в Jefferies, посочва, че според един потенциален сценарий украинските тръбопроводи ще бъдат повредени или Русия ще спре потока на газ през страната, което представлява около 8% от общия износ за Европа през миналата година. Покачващата се цена на газа ще увеличи допълнително разходите за енергия за промишлените потребители в цяла Европа, която зависи от Русия за приблизително 40 процента от доставките си.

Русия е важен източник и на суровини за производството - сектор, в който компаниите са подготвени за повишаване на разходите и потенциално прекъсване на доставките. На Русия се падат 14% от световното производство на алуминий. Алуминият се използва във всичко - от кутии за напитки до автомобили.

Русия е голям производител на платина и паладий – благородни метали, които се използват за отстраняване на токсичните емисии от изгорелите газове на превозните средства.

Финансовото напрежение, причинено от високите цени на газа, които скочиха с още 30 процента в четвъртък, вече принуди няколко големи производители на метали да ограничат производството и да спират топилни.

Базираната в Украйна Ferrexpo е третият по големина в света износител на висококачествени пелети от желязна руда. Компанията, която е листната в Лондон, заяви, че нейните добивни и преработвателни съоръжения, които се намират в централна Украйна, работят нормално, въпреки че правителството е спряло железопътния транспорт. Акциите на групата паднаха с 42,5% в четвъртък, което беше най-голям спад от дружествата в индекса FTSE 250.

Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Пука ли ти, нали вече сме мулти-културни, мулти-верующи, мулти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Никога. България е само транзитна страна за мюсюлманите. Ако не знаеш, даже и братята роми отидоха в Германия. Пък и друго си е най - голямата, най - богатата и най - силната страна русия, да сложи фереджето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 2 години
А в коя година БГ ще станем мюсюлмани?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Въпрос за милион рубли - кога русия ще стане мюсюлманска страна. Отговорите са, до 5 години, до 10, до 15 или до 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Ще не вмерла русия..Мм Слава русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ще не вмерла русия..Мм Слава русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Да, наистина си прав, но мисля, че към печелившите трябва да добавим и Китай. Иначе, цялата история на англосаксите е такава още от времето на Британската империя. Един пример - през 1703 година е подписан Метуенския договор между Португалия и Англия за преференции при внос на португалски вина в Англия, срещу задължението на Португалия да допусне на своя пазар вълнени платове произведени в Англия, също на преференциален режим. Познайте какво става. Португалците се радват за виното първоначално, но малко по - късно настъпва отрезвяване. Англия така или иначе не произвежда вино, така че местния бизнес не е засегнат, но за сметка на това в Португалия влизат евтини английски платове и това води до фалит на всички предприятия за производство на платове на територията на Португалия. Хитро нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ще не вмерла Украина.. Мм. Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 2 години
Пропусна че Германия няма да драпа толкова срещу санкциите срещу Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
После ще дойде новият Христов, щеразобличи колко лош е Путин и тн . Украйна ще стана усср а САЩ ще продават оръжие на воля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още