Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Потребителският бум в Централна Европа е към края си

Регионът навлиза в "десетилетие на опасностите" заради войната в Украйна, която ескалира енергийната криза

Потребителският бум в Централна Европа е към края си

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Войната може да бушува на прага им, но икономиките в Централна Европа изпреварват тези от еврозоната, тъй като разходите на потребителите нарастват. Но обрат може да настъпи още това лято и да остави болезнен махмурлук с ускорена инфлация, пише Ройтерс.

Икономисти вече изразиха притеснение от ускоряването на инфлацията в Унгария и Полша, стимулирана отчасти в двете страни от държавни парични помощи за домакинствата, които дадоха силен стимул на търсенето през първото тримесечие.

Резкият ръст на лихвите до момента не ограничава натиска върху цените, тъй като повсеместният в региона недостиг на служители тласка заплатите нагоре, а заради конфликта в Украйна цените на енергията растат.

Във Velence Resort and Spa до езеро на четири часа път с кола от унгарската граница с Украйна директорът Петер Барсони очаква силна 2022 г. със силен ръст на резервациите за уикендите от февруари насам въпреки ръстовете на цените в последно време.

„Ако тенденциите не се променят, това ще бъде значително по-добра година от последната от гледна точка на приходи“, казва Барсони. „Покупателната сила на унгарците определено не се е влошила за момента“, допълва той.

Продажбите на дребно в Унгария нараснаха с 16,2% на годишна база през март, стимулирани от по-високите разходи за горива и нехранителните стоки.

Макар че основите на икономиката са силни, потребителските разходи са стимулирани от повишаването на заплатите от премиера Виктор Орбан преди изборите и паричните помощи за семействата. В Полша силният ръст на продажбите на дребно след отмяната на пандемичните ограничения са подкрепени допълнително от разходите за милионите бежанци, които бягат от съседна Украйна.

Стотици хиляди украинци се насочват и към Унгария, която също като Полша е страна членка на НАТО, след началото на нашествието на Русия на 24 февруари.

В момент, когато Европа се насочва към „десетилетие на опасност“, както обяви Орбан миналата седмица, тъй като войната ескалира енергийната криза, централните банки не успяват да овладеят инфлацията, която надмина целите им и е напът да достигне 14%-15%.

51-годишният IT предприемач Жолт Чомбок е увеличил три пъти заплатите през миналата година, в момент когато безработицата в Унгария е на рекордно дъно, и е повишил почасовото заплащане в компанията си с 25%-30%, за да покрие тези и други разходи.

Той казва, че клиентите му, които също изпитват затруднения заради проблемите с веригите за доставка и растящите разходи, просто са приели повишените цени, което е сигнал за силно търсене, подлагащо на натиск инфлацията.

„Нещо, което щеше да изисква тежки преговори само преди една година, сега може да бъде решено с две изречения“, коментира Чомбок.

При прогнозите си за ръст през първото тримесечие от 7% до 8% Унгарската централна банка, която вече е в третия си най-тежък цикъл на затягане след края на комунистическото управление през 1989 г., предупреди Орбан да започне да ребалансира икономиката. Основната инфлация, която изключва волатилните енергия и храни, достигна близо 21-годишен връх през март.

„Необходима е по-затегната политика, за да се намали силното местно търсене“, коментира Лиам Пийч от Capital Economics.

„Това ще изисква комбинация от повишаване на данъците, намаляване на разходите и увеличаване на лихвите над 8% за продължителен период, което ще отслаби ръста на БВП“, допълва той.

В Полша продажбите на дребно през март надминаха прогнозите и се върнаха към тенденцията преди пандемията, посочват икономисти от Bank Pekao и в същото време предупреждават за „мрачни“ перспективи пред потребителите до края на 2022 г., тъй като войната влошава нагласите. Повечето респонденти в допитването през април са заявили все пак, че не са притеснени за сигурността на работното си място.

Тъй като инфлацията продължава да се ускорява, полската и чешката централна банка се очаква да повишат отново лихвите в четвъртък.

Унгарската централна банка повиши основната си лихва с близо 500 базисни пункта от юни насам, но контролът върху цените на правителството и таваните върху лихвите по ипотечните кредити действат като противовес.

„Данните преди войната за търговията на дребно, индустрията и строителството и дори най-новите големи данни показват изненадващо силен ръст на БВП през първото тримесечие“, коментира икономистът от ING Петер Вировац.

Чешката икономика нарасна с повече от очакваните 4,6% на годишна база през първото тримесечие, но с по-малко помощ от правителството за домакинствата, които са изправени пред двуцифрена инфлация, доверието на потребителите достигна най-ниското си ниво от близо десет години през април.

Заместник-председателят на централната банка Марек Мора заяви пред Ройтерс на 26 април, че предвижда спад с 6% до 8% на реалните заплати тази година.

А някои компании вече се готвят за момента, когато апетитът на потребителите, подкрепен в последно време от натрупаните спестявания по време на COVID блокадите, ще се охлади още повече.

„Хората продължават да купуват продуктите ни и обемите нарастват“, казва Мартин Писклак, главен финансов директор на чешкия производител на безалкохолни напитки Kofola Ceskoslovenkso, на среща с анализатори миналия месец.

„Но заради високата инфлация, която очакваме през второто полугодие или идната зима, със сигурност ще има натиск върху обемите заради по-ниската покупателна способност на потребителите ни“, допълва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Калининград и напрежението по литовската граница