Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Правителството на Ципрас получи вот на доверие в парламента

153 депутати подкрепиха кабинета

Правителството на Ципрас получи вот на доверие в парламента

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вот на доверие няколко седмици преди изборите за Европейски парламент, които ще бъдат първи тест за шансовете на правителството му за преизбиране на парламентарните избори в Гърция през есента, съобщава Ройтерс.

Резултатите след окончателното преброяване на гласовете показват, че 153 депутати са подкрепили правителството в 300-местния парламент. Общо 289 депутати са взели участие в гласуването.

Правителството на Ципрас, чийто мандат приключва през октомври, изостава в обществените допитвания от консервативната опозиция. Изборите за Европейски парламент на 26 май ще се проведат едновременно с местни избори в страната.

По-рано тази седмица правителството обяви поредица от мерки за 2019 и 2020 г., целящи да облекчат финансовия натиск върху гърците, включително намаляване на данъците и постоянна помощ за пенсионери, чиито доходи са намалели по време на дълговата криза в Гърция, започнала преди десет години.

Гърция излезе от третата си спасителна програма през август миналата година и преизпълнява фискалните си цели, което дава на Ципрас възможност да развърже кесията в годината на избори, отбелязва Ройтерс.

„Мерките за подкрепа, които предлагаме и които ще бъдат гласувани много скоро, са постоянни, те са справедливост за мнозина, отмъщението за жертвите им…зората на нови, по-добри дни за нашата страна“, каза Ципрас пред депутатите преди гласуването.

Още по темата

Кредиторите на страната от ЕС и МВФ, които наблюдават икономическия напредък на Гърция след спасителните програми, все още не са дали оценката си за последиците от мерките.

Представители на кредиторите и на правителството обсъдиха изявленията на Ципрас по време на преглед на представянето на страната след края на спасителните програми тази седмица и представители на финансовото министерство съобщиха, че „диалогът продължава“.

Атина е поела ангажимент да постига първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2022 г. Правителството очаква фискалното преизпълнение да достигне 1,14 млрд. евро тази година, а разходите за помощи за пенсионерите се изчисляват на 800 млн. евро.

То обяви и създаването на доверителна сметка, където ще бъдат депозирани 5,5 млрд. евро в идните дни, като гаранция за кредиторите, че Атина ще изпълни целите и задълженията си за намаляване на дълга в тригодишния период.

Според представители на ЕС все още не е решено дали заделянето на средствата е уместно като гаранция. Въпросът може да бъде обсъден на среща на финансовите министри от еврозоната по-късно този месец или през юни.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Лицата на деня