IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди кризата с COVID-19: Половината фирми в България очакват спад на приходите

Нарастваща несигурност за бизнеса и отрицателен ръст на БВП за второто тримесечие очакват финансови директори от 12 страни в Централна Европа, сочи доклад на Делойт

21:57 | 23.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

За втора поредна година главни финансови директори в организации в Централна Европа изразяват все по-негативни очаквания за икономическите перспективи и бъдещите резултати на бизнеса в региона. Въпреки това, при запитване за оценка на финансовите проекти на техните собствени компании, близо три четвърти от анкетираните (74%) отговарят, че са или по-оптимистични, или поне са настроени по същия начин, както в последните шест месеца.

Това са някои основни констатации на единадесетото издание на годишния Доклад на Делойт Централна Европа за нагласите на финансовите директори за 2020 г. - базирано на проучване, което проследява промяната на мнението на 558 финансови специалисти от 12 държави, извършено непосредствено преди кризата с COVID-19.

Преди кризата с COVID-19

Преди кризата с коронавируса финансовите директори са по-уверени в собствените си компании, отколкото в по-широките икономически перспективи. Преди да настъпи коронакризата най-влиятелните финансови директори в Централна Европа очакват увеличение на разходите за управление на бизнеса, включително увеличения, свързани с работна сила, производството, транспорта, недвижимите имоти и услугите; 

В същото време докладът отчита рязък спад в оптимизма на финансовите директори по отношение на икономическите перспективи за следващата година. (Най-противоположни мнения по този въпрос се отчитат в отговорите на българските анкетирани. 35% от тях очакват ръст на БВП с поне 2,6%, други 35% - между 1,6% и 2,5%, а 29% очакват ръстът на БВП да не надвишава 1,5%). 

Още преди кризата се отчита значително увеличение на дела на финансовите директори, които очакват нивата на безработица да нараснат. За България 38% от анкетираните очакват ръст в нивата на безработица.

Интересен факт от годишния доклад е, че още преди кризата, породена от коронавируса, се увеличава делът на финансовите директори, които очакват приходите на техните компании да намалеят през следващите 12 месеца (от 14% на 20%), въпреки че 60% от анкетираните посочват, че очакват увеличение (за България този процент е 54%).

„Тенденцията към по-голям песимизъм, която се появи за първи път в проучването за 2019 г., продължава и в проучването за очакванията за 2020 г. И тя е много по-забележима сега, когато анкетираните трябва да разгледат по-широки икономически въпроси, отколкото когато фокусът е върху вероятните бъдещи резултати на техния собствен  бизнес“, споделя Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България.

По отношение на основните стратегически приоритети за 2020 г. двата най-популярни отговора на директорите са за разширяване на бизнеса чрез придобиване и увеличаване на оперативните разходи. Въпреки това близо три четвърти от анкетираните (74%) не виждат 2020 г. като подходящ момент да поемат повече рискове в бизнеса си, но това не им пречи да обмислят растеж, инвестирайки в бъдещето си. Всъщност, значително повече финансови директори очакват да се увеличат сливанията и придобиванията (43%, също както през 2019 г.), отколкото тази активност да намалее (11%). Докато финансовите директори силно желаят да контролират разходите, спадът в тяхната увереност и оптимизъм не означава непременно, че ще съкратят разходите драстично. Трябва да се има предвид, че отговорите и оценките на финансовите директори са дадени преди настъпването на COVID-19.

Факторът COVID-19

„Преди настъпването на COVID-19 се забелязва, че българските финансови директори са с по-позитивни нагласи по отношение на развитието на икономиката и компаниите, които управляват. 81% от анкетираните очакваха ръст в проходите на фирмите в сравнение с 60% на ниво Централна Европа. Тези стойности вероятно се дължаха на позитивния темп на развитие на икономиката в България през последните няколко години, коментира Димитър Попов, директор „ Консултиране“ в Делойт България.

Сега, след началото на коронакризата, на преден план компаниите анализират нови изключително важни теми - както у нас, така и в глобален мащаб.

Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ово е стандарт!Хау!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
мхм , Инвестора , дарба се иска да изтипосаш под тая статия самодоволника , спасителя на нацията Винету отдолу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още