IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Естония подава оставка

Андрус Ансип се оттегля, за да даде път на по-младите си наследници

12:13 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Естония подава оставка

Премиерът на Естония Андрус Ансип ще подаде оставка след деветгодишно управление. Официално това ще се случи на 4-и март, пише Ройтерс. Решението му обаче означава оставка и на цялото правителство.

Като причина за оттеглянето Ансип посочи, че иска да даде път на по-младите си наследници в редиците на управляващата коалиция.

Следващите избори в Естония са насрочени чак за 2015 г., а дотогава страната ще бъде управлявана от временно правителство.

Ансип, който в момента е на 57 години, беше начело на правителството близо девет години. Благодарение на това той стана най-дълго управлявалият действащ министър-председател в Европа след оттеглянето на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Премиерът намекна и кой ще бъде наследникът му. В изявление той посочи, че се надява, че на стола на министър-председателя да седне заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас. Думата си по този въпрос трябва да кажат също парламентът и президентът, но има вероятност именно Калас да се окаже следващият премиер на страната, подчерта Ансип.

Естония е сред най-стабилните страни в Европейския съюз. През миналата година тя отчете 1,3% икономически ръст. Експанзията се дължи на поредицата продажби на държавни активи. От своя страна връзките с Финландия и Швеция пък доведоха до най-големите преки чуждестранни инвестиции на глава от населението в Източна Европа.

Повече за оставката на Андрус Ансип вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още