IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Словакия утвърди новото правителство

Бившият финансов министър Едуард Хегер става премиер, а оттеглилият се министър-председател Игор Матович поема поста финансов министър

14:51 | 01.04.21 г.
<p>
	Президентът на Словакия Зузана Чапутова. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Президентът на Словакия Зузана Чапутова. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Словакия Зузана Чапутова официално назначи новото правителство, с което прекрати едномесечната криза, започнала заради скандал с покупка на руската ваксина срещу коронавируса.

Начело на новото правителство ще бъде Едуард Хегер, който досега беше министър на финансите на страната, предава Ройтерс. Постът му се заема от вече бившия премиер Игор Матович, който подаде оставка, защото едностранно реши да купи руската ваксина Спутник V.

Повечето от останалите министри в кабинета запазват постовете си. Назначен е нов министър на здравеопазването - Владимир Ленгварски. Чапутова отхвърля кандидата на коалицията за министър на труда, така че се чака нова номинация за поста.

Първоначално Матович се опита да се задържи на поста си, но в крайна сметка подаде оставка по-рано тази седмица, след като купи 2 млн. дози от руската коронавирусна ваксина, без да се консултира с коалиционните си партньори.

Две от партньорските партии - За хората и свободата и Солидарност, обещаха да напуснат правителството, ако Матович остане министър-председател, което щеше да лиши коалицията му от парламентарно мнозинство и вероятно да доведе до предсрочни избори.

Хегер е от новаците в политиката, идва от корпоративния свят - изпълнителен директор е на словашки производител на водка, когато е избран за член на парламента през 2016 г. от партията на Игор Матович.

Матович зае премиерския пост миналата година, след като неговата партия спечели убедително миналогодишните парламентарни избори с над 25% от гласовете. Непредсказуемото му поведение обаче, както и едностранните му решения, свързани с пандемията, доведоха до сериозен спад на популярността както за него, така и за неговата коалиция.

Според неотдавнашна анкета на агенция Median SK 83% от словаците са недоволни от представянето на коалицията.

В последните седмици броят на коронавирусните инфекции в Словакия намалява, но страната е сред държавите с най-високи нива на смъртност от COVID на глава от населението в света за цялата пандемия.

При назначаването на новото правителство Чапутова призова новите министри да сложат край на вътрешните кавги, макар че повечето от играчите в кабинета са същите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още