IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ProCredit и ЕИФ обогатиха споразумението си за финансиране на иновативни МСП

Вече и гръцкият малък и среден бизнес ще може да се възползва от по-евтини кредити по линия на програмата „InnovFin“

13:25 | 11.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Подписването на споразумението. <em>Снимка: ProCredit Bank</em></p>

Подписването на споразумението. Снимка: ProCredit Bank

Германската банкова група ProCredit и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) разшириха подписаното през януари 2016 г. във Франкфурт на Майн, Германия, споразумение за финансиране на иновативни малки и средни предприятия (МСП) и на малки дружества със средна пазарна капитализация. От програмата „InnovFin – ЕС финансиране на иновации“, която е подкрепена от Европейската комисия (ЕК), вече ще може да се възползва и Гърция.

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на ЕИФ Пиер Луджи Гилиберт и члена на Управителния съвет на ProCredit Holding Борислав Костадинов и изпълнителния директор и член на Управителния съвет на ПроКредит Банк България ЕАД Рени Пейчева по време на събитие, посветено на бизнеса в региона. Събитието се проведе в гръцкия град Солун, където от ноември 2015 г. българското поделение на германската банка, ориентирана към развитието на малкия и средния бизнес и регионалното развитие, има свой клон.

В началото на годината във Франкфурт на Майн, Германия,  бе подписано споразумение, което позволява на ProCredit Group да осигури финансиране на иновативни фирми на обща стойност 250 млн. евро чрез своите поделения в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия. Тези банки ползват подкрепата на гаранциите, предоставени от ЕИФ по линия на рамкова програма на Европейския съюз (ЕС) за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Вече и гръцките иновативни МСП със служители до 500 души ще могат да се възползват от по-евтини кредити, с по-дълъг срок, по-голям размер и споделяне на риска с ProCredit и ЕИФ при по-малко обезпечение. Финансирането за гръцките компании по линия на механизма се предвижда да бъде 20 млн. евро в следващите 2 години, като ще се гарантира портфейл от новоотпуснати кредити, а не единични заеми.

Програмата за гаранции за МСП „InnovFin“, която е част от Инвестиционния план за Европа, известен като „Плана Юнкер“, и е нов инструмент на Групата на Европейската инвестиционна банка, предоставя гаранции и контра-гаранции за дългово финансиране между 25 хил. евро и 7,5 млн. евро, като целта и е да подобри достъпа до дългово финансиране на иновативни МСП, които по думите на председателя на Надзорния съвет на ProCredit Holding Клаус Петер Цайтингер изпитват по-големи трудности да си набавят банково финансиране заради характера на бизнеса им.

Програмата „InnovFin“ се управлява от ЕИФ и се осъществява чрез финансови посредници (банки и други финансови институции) в държавите членки на ЕС и асоциираните страни. На финансовите посредници по програмата се предоставят гаранции срещу част от загубите им по дълговото финансиране.

За иновативно се счита това МСП, което отговаря на няколко от 10-12 критерия, измежду които дял на разходите за научна и развойна дейност към общите разходи през последната година, наличието на патент през последната една година и др.

Изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луджи Гилиберт коментира пред журналисти, че в следващите месеци трябва да се подпишат споразумения и с други банки, включително и гръцки.

Председателят на Надзорния съвет на ProCredit Holding Клаус Петер Цайтингер пък разкри, че откакто е отворен клонът на ProCredit Bank Bulgaria в Солун през ноември 2015 г. до май 2016 г., са отворени сметки на 500 гръцки компании, по които има 7 млн. евро. Цайтингер бе категоричен, че кредитирането за гръцкия бизнес ще започне днес, тъй като през последните шест месеца банковата група се е фокусирала върху опознаване на клиентите си в страната, а не за рискови начинания.

Цайтингер даде заявка в края на 2016 г. гръцкият клон да раздаде заеми за поне 50 млн. евро и да привлече депозити за - 20-30 млн. евро. Той не изрази притеснения относно капиталовия контрол в Гърция и изрази готовността на ProCredit за дългосрочно присъствие в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още