Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Протести в Хърватия срещу планираното повишение на пенсионната възраст

Икономически анализатори твърдят, че страната не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст

Протести в Хърватия срещу планираното повишение на пенсионната възраст

Снимка: Pixabay

Няколко хиляди души протестираха в хърватската столица Загреб в събота срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст на 67 години и да намали пенсиите на тези, които се пенсионират по-рано, съобщава Ройтерс.

Тази седмица правителството поиска от парламента да гласува законодателство, с което досегашната пенсионна възраст от 65 години ще бъде увеличена след 2033 година, като аргументира реформата с необходимостта пенсионната система да бъде направена устойчива.

Законопроектът предвижда също пенсиите на хората, които се пенсионират преди навършване на определената възраст, да получават намалени пенсии с около 4% за всяка година.

Работещи в металургичната промишленост, медицински сестри и представители на други професии протестират, като заявяват, че не са в състояние да работят до 67-годишна възраст.

Лидери на синдикатите, които организират протеста, казват, че новият закон би засегнал особено силно по-възрастните работници, които често са под натиск да се пенсионират по-рано по здравословни причини или поради желанието на работодателите да се освободят от по-възрастния персонал. Те също посочват, че хърватите имат по-ниска средна продължителност на живота, отколкото в много други страни от ЕС.

Синдикатите имат намерение да започнат кампания за национален референдум по пенсионната реформа, ако правителството отхвърли исканията им да се откаже от намеренията си. За да бъде свикан референдум, инициаторите му трябва да съберат подписи от 10 процента от избирателите, тоест от около 375 хиляди души.

Икономически анализатори твърдят, че Хърватия не може да постигне дългосрочна устойчивост на пенсионната си система, без да увеличи пенсионната възраст.

/БТА/

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
1
 
12
IvanTerziev до: penman
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Дай на немеца 75 евро социална и 100 евро минимална, месечно. После сравнявай с Германия. Тука само лекарствата не могат да си платят, много от които по-скъпи от западна Европа.
2
 
1
 
11
pinoccio до: penman
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Друже, ти като по-непосредствен ум, можеш ли да ми кажеш как във Франция, където от катастрофи умират по 6000, което отговаря на нашите 1000 годишно, имат 10 години по-висок средна продължителност на живота? Да не би само детската смъртност у нас, която е 6.5/1000 и едва пъти по-висока от европейските норми, да влияе така зрелищно на твоята статистика? Да, ама унас не се ражда никой, друже, умножава се само глупостта. Може би у нас мнозина измират в трепетното очакване най-сетне Григор Димитров да вземе да удари една топка като хората? Тях статистиката обхваща ли ги?
0
 
0
 
10
penman до: pinoccio
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Такива разсъждения може да прави само един посредствен ум. Първо - 72 години е средната продължителност на живота на мъжете, но при изчисляването й е взето, че някои новородени са починали на 0 години, немалко деца на 2-10 и повече години, по пътищата загиват 800-900 годишно и те са обикновенно доста преди пенсионна възраст, от заболявания и злополуки приди да достигнат пенсионна възраст също умират, така че средната е 71.8 години. Съвсем друго нещо е преживяемостта след достигане на пенсионната възраст. Според данни от НОИ от преди 6 години, когато мъжете се пенсионираха на 63, средния период на получаване на пенсия е 15.2 години, а за жените почти 9 години повече. Второ - средната пенсия в България е 336 лв. (това че доста са под това ниво е резултат че са търтеи, които не са работили продължително време или са празноумци, работили ниско квалифициран труд), а не 150 лв. (тя минималната е над 200). Трето - и аз не харесвам Меркел и смятам, че тя направи престъпление спрямо германския народ и цивилизована Европа с приема на човекоподобните пълчища от изток, но осигуровките ми не отиват за последните, което не мога да кажа за високите данъци, които плащам. Изчисляването на пенсиите в Германия е много сходно с това в България - всяка година носи по 1 точка, ако си се осигурявал на средния за страната, но висококвалифицираните специалисти се осигуряваме върху значително по-високи суми и за това точките са 2-3 и повече. Всяка точка за момента носи около 31 евро пенсия. Така че всеки интелигентен германец е наясно каква пенсия ще получи. Аз се осигурявам при т.нар. "държавен" осигурител, който е най-големият осигурител (но не е копие на НОИ) и риска от фалит е нулев.
0
 
2
 
9
Sakamano до: pinoccio
преди 7 месеца
Сметките ти щяха да са верни ако всички мъже се пенсионираха на 65 и умираха на 72. Изчислението на вероятности и статистическия анализ изискват малко по-сложни уравнения.
1
 
7
 
8
pinoccio до: penman
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Интересно как 65 г. плюс 15 г. пенсия прави 72 г. средна продължителност? Според мен, а и според Декарт, 72 - 65 = 7. Един пенсионер в България се радва на пенсията си от 150 лева средно 7 г. За тези 7 г. пенсионерът получава 11 800 лева или еквивалента на 11 800 кофички кисело мляко, което прави един гюм от (2*2*1.5) м., в който може да се удави, ако полегне. Това не отчита статистиката. А в Германия голямата осигуровка отива за емигрантите, които подмладяват населението, като насилват жените по гари и шубраци. Заложили са на естествения подбор - кой каквото хване. Защо не ги пуснат в канцлерството, за да опънат бръчките на Меркел и да я върнат във времето на Ерих Хонекер?

Още от Централна и Източна Европа
Гръцкият премиер Ципрас обяви предсрочни избори