IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противопоставянето между Русия и ЕС стигна до небето

Русия обмисля забрана за украински полети над територията ѝ, спиране на част от европейските чартъри и затваряне на транссибирските коридори

15:28 | 06.08.14 г. 31
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Добролет временно спря полетите си, след като влезе в &quot;черния списък&quot; на ЕС. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Добролет временно спря полетите си, след като влезе в "черния списък" на ЕС. Снимка: архив, Ройтерс

Русия може да забрани полетите на украински авиокомпании над територията ѝ, да спре част от европейските чартърни полети и да затвори транссибирските въздушни коридори за авиокомпании от Европейския съюз (ЕС), съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на запознати източници.

Това са част от пакета от мерки с ответни санкции, които авиовластите в Русия обсъждат заради блокажа на работата на „Добролет“ - нискотарифният превозвач, дъщерно дружество на „Аерофлот“, посочва информационната агенция.

Припомняме, че на 4 август „Добролет“ временно спря полетите си като пряко последствие от наложените международни санкции за Русия. Европейските партньори на нискотарифната авиокомпания анулираха споразуменията за въздушно застраховане, спряха предоставянето на авиационна информация и отказаха да изпълняват лизингови договори и договори за ремонт и поддръжка, след като „Добролет“ влезе в „черния списък“ на ЕС с лица и компании, с които бизнесът е забранен.

„Добролет“ осъществява полетите между Москва и Симферопол, откакто Русия анексира Крим.
От руското транспортно министерство потвърждават пред информационната агенция, че се води дискусия за отговор на санкциите срещу „Добролет“, но не дават повече подробности, отбелязва информационната агенция. Инструкцията е дадена от премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Забраната за преминаване на европейските авиокомпании през транссибирските въздушни коридори ще увеличи времето на полетите и разходите на превозвачите. Така европейските авиокомпании ще загубят конкурентоспособността си спрямо азиатските, посочва източникът на информационната агенция.

Чуждестранните компании плащат за използването на транссибирските въздушни коридори от 70-те години насам. Маршрутът значително намалява времетраенето на полетите от Европа до Азия.

Експерти обаче са изразили опасенията си пред информационната агенция, че въвеждането на подобни ограничения ще доведе до ескалация на напрежението и нови ограничителни мерки срещу руските авиокомпании, подобни на тези за „Добролет“.

През 2007 г. Русия и ЕС стартираха преговори за промяна на системата на заплащане за преминаването по транссибирските въздушни коридори. Ситуацията може да доведе до „замразяване“ на преговорите за модернизацията на системата за използване на маршрутите.

Представители на европейски авиокомпании, включително на Lufthansa Group и British Airways, засега отказват коментар с мотива, че не могат да изкажат позиция на базата на слухове и спекулации. От британската авиокомпания отбелязват, че полетите се осъществяват в нормален режим.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) междувременно призова въпросите на гражданското въздухоплаване да не се политизират. "Ние се надяваме, че политическото напрежение няма да има отрицателно въздействие върху ефективността на глобалните отношения“, коментират от организацията.

Междувременно „Добролет“ постигна споразумение с Boeing за доставката на 16 самолета 737 NG през 2017-2018 г., допълва информационната агенция. Компанията е предоставила депозит за поръчката, а говорителят ѝ изтъква, че това подчертава стратегическите планове на превозвача за развитие. „Компанията полага усилия за възобновяване на дейността си в обозримо бъдеще, по-рано от 2017 г.“, посочва се в становището на превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Германците със сигурност са много добри техничари, но са някак си егоисти - само те печелят от това. Докато хамериканците, с това, че са агресивни и алчни всъщност правят така, че прогреса да се разпространява и извън тях. Класическият пример са смартфоните: американска разработка + китайски труд = достъпно качество и цени. Докато германското качество стига до нас предимно във вид на втора употреба. Сложничко е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ами то беше ясно за Китай още преди това чепкане за Украйна. 20% от световното промишлено производство е там, няма как да подцениш това. САЩ след ВСВ мисля, че бяха 50% от свет. пром. произв. Ще си позволя да те коригирам малко-САЩ бяха най-силни в цивилният технически прогрес(тепърва ще видим дали това ще остане така). Спомнете си Мерцедес-марката е въвела над 75% от иновациите свързани с автомобили. Е-сега ВАГ им диша във врата. Та да не стане обръщане на палачинката. Ние няма значение дали сме русофили или русофоби сега сме с ЕС. Тук разискванията не трябва да са проруски или проамерикански, а пробългарски-кое е добре за България. И трябва да се разглеждат само от тая гледна точка. Т.е.-кое е добре за България или поне за ЕС(в тоя случай очаквам компенсации от ЕК), а най-добре и за двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...И всичко това заради едно парче от Украйна. Рискува се Китай да стане световния хегемон в съкратени срокове заради това. Но какво да се прави, случват се такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Да, казаното за САЩ е точно така - те са арогантни, агресивни, алчни и т.н. И ако гледаме само това, то без съмнение не можем да гледаме на тях с добро око. Обаче има едно "но". И то е, че все пак, при всичко това, САЩ са двигател на прогреса (най-видимата му част е техническия прогрес). А това тежи много. Човек е човек за да се развива, а това, поне засега, хамериканците успяват да правят много по-добре от всеки друг. И аз имам големи симпатии към руснаците, но не мога да си затворя очите за това, че не успяват да създадат система, която да благоприятсва развитието. Затова, в крайна сметка, в този спор не мога да взема страна. Мога само да кажа, че една нова студена война ще покаже става ли Русия за нещо или не. Ще успее ли това да я мобилизира и накара да създаде адекватна на САЩ-ската среда за развитие или не. Лошото за нас е, че за да направи Русия това, тя ще се обърне за сътрудничество с останалия свят и най-вероятно от всичко това ще спечели Китай, а САЩ и ЕС ще загубим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
юнайтед фрут къмпани и банановите републики-да, официално не са територия на америка, но се управляват от американски фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
И тази причина е-правото на вето на тези държави. Няма как ООН да наложи санкции на някоя от тях. Та не ми ги давай за пример. Няма международна организация, в която САЩ да е членка и тя да наложи такива санкции. Именно за това те не признават тези съдилища(включително Хага-който е към ООН, Страсбург и т.н.). Даже имат изричен закон по тая тема. Остави тая тема с емиграциите-много повече от емигрантите в САЩ са там щото гледат твърде много хамерикански филми. И да знаеш-ако избирам да емигрирам(което дълбоко ме съмнява) и избирам САМО между САЩ и Русия направо заминавам за Сочи, макар и да не съм ***. Иначе-да, предпочитам ЕС пред тия двете-кво точно те учудва? Аз съм роден и израстнал в Европа, не в Азия или в Северна Америка, нормално е тук да ми харесва повече. И да ти кажа-една от основните ми критики към ЕС е, че е изтривалката на щатите, но смятам(и се надявам), че няма да е вечно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
няма да споря, само имам една молба-искам да ми посочиш кой е тоя голям пазар, който не би нарекъл феодален, управляван от феодали, в тоя въпросният пазар феодалите да не са изключително ненадеждни парньори и безпардонни към останалият свят(не знам кво ти пука за другите народи? Да помогна-Китай, Русия, САЩ? А за да ти помогна-САЩ и Израел са единствените две държави, които са обявявани за държави използващи терористични методи(даже имат присъди); САЩ не признават международните съдилища-вкл. и тези за правата на човека. Освен това правят нещо много по лошо-те не превземат държави, за да се грижат за тях. Те просто изсмукват ценните ресурси и оставят останалото да се оправя както може. За справка-Ирак. Искам да погледнеш колко човека и избивал Садам и сега колко умират. Или Афганистан-от как махнаха талибаните провери как се е движело производството на мак там. И да знаеш-ООН няма как да прокара резолюция против САЩ(както и няма ни една резолюция против Русия или Китай по същата причи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Русия, ... все пак направо е "измислила" последната ни държава и буквално я е изчегъртала от турската ръжда.. ---------------------------------------------------Хахаха;)) ... умееш да се шегуваш , но по-скоро ще ме убедиш, че човек може да живее без хляб (т.е. само с евро-атлантически ценности), отколкото , че руснаците са имали някакъв принос (па било то и по силата на щастливо съвпадение) в какъвто и да е процес, свързан с националния ни просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
В момента Европа твърде много се заиграва с Русия и започва да зависи от Русия и като пазар и като енергийни доставки. Това не би било лошо, ако Русия не беше абсолютно ненадежден партньор.-Едно вече стана абсолютно ясно: Европа къса напрактика всички връзки с Русия (това ест. в някаквъв възможен технологичен порядък и срок), под натиск от щатите и то с една-единствена цел: да открие и предостави окрупнения европейски пазар на щатите. Ако щатите не завладеят европейския пазар, ще им бъде трудно за напред , да живеят и на половина толкова сито както до сега;)). Лошия момент за Авропа в така подреждащата се мозайка(в най-груби щрихи), е че ще тр. да си съперничи с ФЕД при конкуренцията в субсидирането на месните (съответно американската и европейската) индустрии. Има ли смисъл да ти предлагам облог, кой ще спечели и какви ще са последствията за загубилия? ... докато в едно хипотетично партньорство с Русия, Европа нямаше да се намира в такава неравностойна конкуренция, по отношение на иначе развитата си индустрия;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
В момента Европа твърде много се заиграва с Русия и започва да зависи от Русия и като пазар и като енергийни доставки. Това не би било лошо, ако Русия не беше абсолютно ненадежден партньор.---------------Едно вече стана абсолютно ясно: Европа къса на практика всички връзки с Русия (това ест. в някакъв възможен технологичен порядък и срок), под натиск от щатите и то с една-единствена цел: да открие и предостави окрупнения европейски пазар на щатите. Ако щатите не завладеят европейския пазар, ще им бъде трудно за напред , да живеят и на половина толкова сито както до сега;)). Лошия момент за Авропа в тази очертаваща се картинка(в най-груби щрихи), е че ще тр. да си съперничи с ФЕД при конкуренцията в субсидирането на месните (съответно американската и европейската) индустрии. Има ли смисъл да ти предлагам облог, кой ще спечели и какви ще са последствията за загубилия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още