IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Бих искал споразумение между ОПЕК и Русия за замразяване на добива

Според руския президент трябва да се направи компромис за Иран, който стартира от "много ниска позиция" заради санкциите

10:51 | 02.09.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че би искал Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия – производители на половината от световния петрол, да постигнат сделка за замразяване на добива. Той каза още, че очаква спорът около участието на Иран да бъде решен.

„От гледна точка на икономическия смисъл и логика ще бъде коректно да намерим някакъв вид компромис“, каза Путин в интервю за Bloomberg от Владивосток. „Уверен съм, че всички разбират това. Вярваме, че това е правилното решение за световната енергетика“.

Макар че разговорите през април се сринаха заради отказа на Иран да се присъедини към договорката, страните сега признават, че Иран – освободила се само преди няколко месеца от международните санкции, трябва да има право да продължи с увеличаването на добива си, каза Путин. Руският президент каза, че може да препоръча завършване на плана, когато се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохаммед бин Салман на срещата на Г20 в Китай следващата седмица.

„Много се надявам, че всеки участник на този пазар, заинтересуван от поддържането на стабилни и справедливи глобални цени на енергията, в крайна сметка ще вземе нужното решение“, каза Путин. Принц бил Салман „е много надежден партньор, с който можеш да постигнеш споразумение и можеш да си сигурен, че договорките ще бъдат спазени“, каза той.

Досега Русия не звучеше сигурна, че ще даде нов шанс на предложението. Руският енергиен министър Александър Новак каза вчера, че не е необходимо споразумение предвид нивата на цените, съобщава РИА Новости. Цената на петрола сорт Брент се търгува за около 45,70 долара за барел в Лондон в петък.

Най-големият износител на енергия в света Русия разчита на петрол и природен газ за около 40% от бюджетните си приходи. Страната се бори с най-дългата рецесия от две десетилетия, докато цените на петрола остават под 50 долара за барел. С големи социални разходи и военни задължения правителството се опитва да облекчи проблемите с бюджета преди парламентарните избори по-късно тази година и президентския вот през 2018 г.

Путин заяви, че петролните производители признават, че Иран, който наскоро започна да възстановява добива си, спрян през трите години ограничения, заслужава да приключи със завръщането си на световните пазари.

„Иран стартира от много ниска позиция, свързана с добре известните санкции“, каза Путин. „Няма да бъде честно, ако я оставим на нивото от времето на санкциите“.

Дори ако бъде сключена сделка, анализатори от Commerzbank до Citigroup предупреждават, че просто ограничаване на добива на сегашните нива вместо намаляването му няма да постигне много, за да пребори продължаващия излишък на глобалните пазари. Освен това повечето замесени страни вече произвеждат на максимално високи нива, което прави обещанието да запазят добива си без промяна безсмислено, казват те.

Путин добави, че Русия продължава и с плановете да продаде една пета от Роснефт – най-големият публичен петролен производител в страната, докато правителството се опитва да намали бюджетния дефицит.

Продажбата на дела от 19,5% може да се случи още тази година, ако компанията успее да намери „подходящи стратегически инвеститори“, каза руският лидер. Делът ще струва около 11 млрд. долара.

Русия възобнови продажбата на активи, след като сривът на цените на петрола до 12-годишно дъно през януари намалиха петродоларите и доведоха до най-широкия бюджетен дефицит от шест години. Продажбата на Роснефт показва продължаващия ангажимент на Русия да намали ролята на държавата в икономиката, каза Путин.

Руското правителство няма нужда да поддържа толкова големи дялове и сме ангажирани с реализирането на плановете ни“, каза Путин. „Въпросът не е дали искаме, или не, въпросът е дали има смисъл, или не, и в какъв момент“.

Делът в Роснефт няма да бъде продаден на всяка цена и целта е да се извлекат максимум ползи за руската икономика и държава, каза той. Продажбата на част от Роснефт може да донесе около 11 млрд. долара, което ще помогне доста повече за целевото намаляване на дефицита в сравнение със сумата от 52,2 млрд. рубли (793 млн. долара) от продажбата на 10,9% от компанията за добив на диаманти Алроса.

Путин се фокусира върху продажбата на Роснефт, след като правителството реши да отложи продажбата на 50,08% дял от по-малкия производител Башнефт, която трябваше да се случи този месец. Цената на дела в Башнефт първоначално бе определена на 315 млрд. рубли, което привлече интереса и на Роснефт. Това доведе до битка в коридорите на руската власт по въпроса дали по-голямата държавна компания може да участва в приватизацията.

Вероятно не е най-добрата опция една компания под държавен контрол да придобие друга изцяло държавна компания“, каза Путин.

Руският президент обаче остави вратата отворена за Роснефт, казвайки, че тя не е точно държавна компания, тъй като британската ВР притежава почти 20% от акциите ѝ.

В крайна сметка важното нещо за бюджета е кой дава най-много пари“, каза той. „В този смисъл не можем да дискриминираме пазарни участници, нито един от тях“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Е ,тука ми водиш няколко обиколки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Простотията съвсем е завладяла този сайт..." Хаха...нямаш си представа колко си прав в това си умозаключение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
... да добавя, *** и нагъл, за сметна на това необразован и арогантен :):)абе типичен фен на малкия диктатор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Eon
преди 7 години
ing5rov, MZ/X може да е като утринна свежест, но ти си непоносим. Пълна селяния и простотия, комбинирана с отвратително поведение. Една новина с коментари не мога да прочета без да видя отвратителните ти постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Че тя вече им го изяде, живеят и те със заеми а преди се перчеха че нямат заеми защото са от умните а не от глупавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 21
ing5rov
преди 7 години
Направо ! Шистовата "революция" ше изяде хляба на ОПЕК...абе МЗ , добре че се появяваш от време на време...като утринна свежест си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 9
MZ/X
преди 7 години
Справедливта цена е пазарната цена! Картелните споразумения целят съзнателно да ограничат пазарната конкуренция с цел образуване на несправедлива монополна цена от която да печелят единствено членовете на картела! За щастие шистовият газ и нефт толтално обърка сметките на заговорниците в картела :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Вики , сега ако му тегля една майна на лудия , ше ме изтриеш ли пак ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 22
DutyFree
преди 7 години
ИНвестора, какво ни ИНТЕРЕСУВАТ НАС НА ТОЗИ ТЕРОРИСТ ПОЛИТИКИТЕ, ЗАЩО ГИ ПРЕВЕЖДАТЕ ВЪОБЩЕ??? КОЙ ВИ КАЗВА КАКВО ДА ПРЕВЕЖДАТЕ?????В парламента: ДС филиал на КГБ и други досиета...Архивите говорят, НС разшири правомощията на Комисията по досиетатаПрочети още на: http://***.dnes.bg/politika/2016/09/02/v-parlamenta-ds-filial-na-kgb-i-drugi-dosieta.314402ДА НЕ БИ ДА СТЕ ПОД СЪЩИЯТ ЧЕХЪЛ!!! ЧЕРВЕН????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още