IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Европа едва ли ще спре да купува руски газ

Ще бъде самоубийствено за икономиката на ЕС, ако тя премине към по-скъпия американски шистов газ, заяви руският президент

22:25 | 24.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Европа едва ли ще спре да купува руски газ

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че е малко вероятно Европа да престане да купува руски природен газ, защото руските доставки нямат алтернатива, предаде Ройтерс.

Путин каза това пред дискусионния форум "Валдай" в отговор на въпрос на чуждестранен експерт. "Можете ли да си представите, че това ще се случи по желанието на нашите партньори в Европа? Аз съвсем не си представям това", заяви той.

Путин добави, че се надява следващата седмица да бъде сключено споразумението с Украйна за доставки на руски природен газ. 

Европейският съюз, който е наложил санкции на Русия заради намесата й в "Украйна, изразява безпокойство от факта, че доставките на руски газ за Европа през украинска територия може да бъдат прекратени през тази зима. Затова съюзът желае да разнообрази доставките на природен газ, припомня Ройтерс.

На форума в южния град Сочи президентът на Русия каза, че ако Европа премине на американски шистов газ, това ще бъде самоубийствено за икономиката на ЕС, допълни ТАСС. Той поясни, че това би било "пряк път към намаляване на
конкурентоспособността", защото руският газ и петрол по тръбопроводи е по-евтин.

"Не знам каква колония трябва да бъде Европа, за де се реши на това. Но мисля, че здравият разум ще възтържествува и до това няма да се стигне. Същото се отнася и за Азия", заяви руският президент.

Путин увери съгражданите си, че правителството на Русия ще продължи да изпълнява социалните си ангажименти независимо от динамиката в цената на петрола. По думите му властите ще продължат да следят за равнището на безработицата, която сега, по думите му, е минимална.

Същевременно Русия ще се стреми да намалява неефективните си разходи, ако е необходимо, каза той. По думите му занапред Русия ще акцентира преди всичко върху привличането на инвестиции и най-вече частни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 5
pepe
преди 9 години
"Украинците могат да разправят доста колко струва руската газ!" - да могат, на тях досега им излизаше без пари :). А колкото до страха - май на някой друг му са се отворили очите до изхвръкване с тая ранна зима, че то отвъдокеанските обещания са добре, ама защо реално не топлят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Страх може да има само в мислите на дребни и ограничени душици, неспособни да мислят като върховен главнокомандващ на една ядрена държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
keizer
преди 9 години
страаах, страх в очичките на жужето. Ако ЕС спре кранчето, жужето ще бъде пометено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Цитат: "...Географията/физическата/ е такава каквато е и дори той Путин не може да я промени!"--Напротив! Ландшафта се променя най-бързо и лесно с помощта на термоядрени бойни глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Защо го е грижа е обяснимо , но от друга страна трябва ли да го е грижа човек за някой или нещо, за да го коментираш или споделиш впечатления по него? Относно цената на газта си прав, че не е евтина, но това не значи, че не е ПО-евтина от другите алтернативи? Всъщност точно те, другите алтернативи вдигат цената на руската газ и за това не е виновен Путин! :))) ...Географията/физическата/ е такава каквато е и дори той Путин не може да я промени! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
meto76
преди 9 години
Приказките, че руската газ била евтина са приказки за наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Защо го е толкова грижа Путин за европейската конкурентноспособност? Нали може да си продава газта на китайците! Нека се набутват европейците със скъпа американска газ!Руската газ била евтина, но ако добавиш към нея рисковата премия става една от най-скъпите в света! Украинците могат да разправят доста колко струва руската газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още