IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нареди спиране на полетите от Русия до Египет

Заповедта е в сила до изясняване на причините за самолетната катастрофа в Синай

20:51 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Летище Демодедово в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Летище Демодедово в Москва. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин нареди днес всички пътнически полети от страната до Египет да бъдат спрени, докато бъдат изяснени причините за самолетната катастрофа на Синайския полуостров, предаде Ройтерс, цитирайки неговия прессекретар Дмитрий Песков.

Според агенцията решението е първият признак, че Русия смята за правдоподобна теорията, че джихадистката групировка "Ислямска държава" е успяла да заложи бомба на борда на Airbus А321  на руската авиокомпания "Метроджет" ("Когалимавиа"), който се разби в Синай в събота - катастрофа, при която загинаха всички 224 души на борда, предимно руски туристи, отбелязва Ройтерс. Вчера нови доказателства, цитирани от американски и европейски представители от сектора по сигурността, както и от британското правителство, показаха, че именно бомба на радикалната групировка „Ислямска държава“ най-вероятно е довела до катастрофата с руския самолет.

Според реномирания The Times общ американски и британски анализ е стигнал до извода, че бомба на борда е причинила катастрофата. При анализа са ползвани сателити, за да се следи комуникацията между екстремистите на „Ислямска държава“ в Сирия и Египет. 

„Тонът и съдържанието на съобщенията убеждават експертите, че бомбата е вкарана от пътник или член на наземния персонал“, пише Times, без да назовава източници на информацията си.

Руският президент издаде заповедта по съвет от днес на директора на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Путин също така нареди на правителството да разработи механизъм за изпълнение на препоръките на Националния антитерористичен комитет и за връщане на руските граждани от Египет в родината. Той поиска още да започнат разговори с египетските власти за гарантиране на сигурността на полетите.

На почивка в Египет в момента са около 45 000 руснаци, съобщи пък по-рано днес ръководителят на руската Федерална агенция по туризма Олег Сафонов, цитиран от ТАСС.

Приблизително 40 процента от тях се намират в района на Шарм ел Шейх, а останалите - на Хургада. Точните числа ще бъдат уточнени с туроператорите, заяви шефът на Ростуризъм.

Официални източници от редица държави заявиха, че на борда на катастрофиралия руски самолет вероятно е била заложена бомба. Великобритания и Ирландия вече спряха полетите от и до Шарм ел Шейх - египетския курорт на Червено море, откъдето излетя разбилият се Airbus. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още