IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин предупреждава Германия за последиците от нови санкции

Федерализацията на Украйна е напълно възможна, смята руският президент

09:13 | 17.11.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на интервюто. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин по време на интервюто. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин предупреди Германия и Запада за последиците от налагането на нови санкции срещу Русия. Същевременно в интервю за германския държавен телевизионен канал ARD той изразява увереност, че Украйна има бъдеще при федерализация.

В продължение на половин час в най-гледаното телевизионно време Путин обяснява защо Русия анексира Крим и въпреки това не е нарушила международното право. „Разбира се, руските войски са блокирали украинските“. Защо ли? „С цел да се предотврати кръвопролитие“. 

Според Путин имало опасения, че в Украйна може да назрее желание за етническо прочистван, по думите му фашистите там са във възход. Икономическите санкции, наложени от Запада, няма да отслабят Русия, а представляват стимул за развиване на собствените руски продукти.

По думите на руския президент Украйна е „голяма европейска държава с европейска култура“. Но „всички хора на тази територия трябва да имат усещането, че са у дома си“. Според него една федерализация (тоест подялба) на Украйна е напълно възможна.

Същевременно Путин предлага на западните държави да работят заедно за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна. „Можем да се движим в тази посока, но заедно“, заяви руският президент.

В интервюто за ARD, което е било записано още в средата на миналата седмица, Путин отбелязва, че Русия не настоява за преждевременното погасяване на кредит в размер на 3 млрд. долара за Украйна. „Ако Москва направи това, финансовата система на съседната страна ще бъде в сериозна опасност. Ние не искаме да влошаваме допълнително ситуацията“.

В интервюто Путин предупреждава и за последиците от въвеждането на санкции срещу страната му, които евентуално биха могли да се изострят. „Такива мерки могат да имат сериозни последствия и за Германия“, казва Путин. „Заради ограничаването на дейността на руските банки на международните финансови пазари те могат да осигуряват по-малко кредити за руски компании, които работят с германски партньори. Искате ли нашите банки да фалират? В този случай, те ще фалират и в Украйна. Рано или късно това ще има последици не само за нас, но също така и за вас“.

Путин цитира различни оценки, според които хиляди работни места зависят от икономическото сътрудничество на Русия и Германия.

Санкциите на ЕС и САЩ наистина са нанесли вреди на Русия, признава руският лидер. Но той оценява и като възможност за развитие фактът, че заради западните забрани за износ сега Русия трябва сама да произвежда някои стоки.

Въпреки това обаче руският финансов пазар вече пострада сериозно. Стойността на рублата падна рязко през последните месеци. В началото на годината все още около 45 рубли се разменяха за едно евро, а в началото на ноември курсът е вече 60 рубли за 1 евро. Централната банка очаква за цялата 2014 г. отливът на капитал от Русия да достигне 129 млрд. долара.

Също и за Украйна санкциите са опасни, счита руският лидер. Руските банки са кредитирали компании от съседната страна с повече от 25 млрд. долара (20 млрд. евро). Сега санкциите на Запада засягат руските банки, а с това и Украйна. „Въобще мислите ли за това какво искате да постигнете“, пита Путин.

По отношение на гражданската война в Украйна Путин хвали позицията на сепаратистите. „Най-важното нещо е, че проблемът не трябва да се разглежда едностранно". Така например по думите му украинската армия използва в битката с проруските сепаратисти ракети, но това не се споменавало от никого.

Припомняме, че продължаващия спор между Русия и Запада за политиката на Москва спрямо кризата в Украйна остави сериозен отпечатък на срещата на високо равнище на Г20 в Бризбейн, Австралия. Путин дори отпътува преждевременно от форума под предлог, че иска да си почине. 

По време на пресконференция в Бризбейн, където участва на заседанието на Г20Путин заяви, че корекции на цената на петрола ще има, вероятно през 2015 г., но поевтиняването на суровината сега няма да се отрази на изпълнението на бюджета на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
къде си бе юриста да прегледаш още някои членове и алинеи тукаhttp://jurist.org/forum/2014/03/curtis-doebbler-ukraine-hypocrisy.phpIn using force against first Afghanistan and then Iraq in a period of less than three years, the US acted in violation of Article 2, Paragraph 4, of the Charter of the United Nations......In the case of Libya, the US and NATO claimed that...Such a violation of Libyans' rights is inconsistent with the Charter's obligations in Article 55 and 56 ......Syria is another example where international law is not only applicable but has been manipulated....in the UN Charter. It is found in Article 2, Paragraph 7....отделно са още и тези - Grenada in 1983, Panama in 1989, Dominican Republic in 1965, and Haiti in 2003 - тея са само няколко за САЩа, да не търся и за UK да видиш кой кум кой сват и кой на булката брат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
нa мене ника ако ми е "педист" тогава какво би следвало, че се пердаша с мустакати мадами ли кво? Правото ти не можа да ми обясни защо от както САЩ са в Ирак от 2002 до 2014 са убити над 1 млн. цивилни иракчани. Моето право може да ти каже - трепят ги за ресурси. С Русията е същото, твоите пичове САЩ искат да им лапнат ресурсите, можеше да питаш и Брийдлав където е бил в София, за ко са му US военни бази в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 16
юрист
преди 9 години
11- Никът ми е "юрист". Това би следвало да Ви говори, че преценявам ситуацията в Крим през очите на юрист, а не на платен коментатор на която и да е политическа партия. Хайде всеки да си гледа професията- аз - правото, а Вие- Вашата професия - става ли? Тъй като *** / ПУТин + хитЛЕР/ се опитва да представи едно извършено международно престъпление - агресията от страна на рф спрямо Украйна, като нещо законно, извършено в съответствие с международното право , както и незаконната руска анексия на Крим като законосъобразен акт, за това и имам правото да напиша професионалното си мнение именно като юрист. Пожелавам Ви лека вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
разгледай също с твойте правни тъпотии там и за Израел и Палестина и там искам да ми кажеш по кой от твойте "членове" Израел изпорепа хората в Газа. И сега в Ирак също по кой още "член" сеят още смърт с тея НАТО когато ми обясниш това и ми го докажеш тогава можеш да ми спориш тука за руснаците с твойте "членове"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ако обичаш не ме занимавай с твойте правни тъпотии брачед казах ти за държавите по доле защо са били бомрардирани (Сирия, Ирак, Либия, Ex-Югославия )? Разгледай и ти членовете там. Човека го е напрайл интелигентно - имаше ли референдум - имаше, имаше ли избори там дали искат източната част да са с Киев - имаше. Какво по-правно искаш тогава. Казал го е индиректно, няма да има военни бази там на НАТО ако щеее извънземните да дойдат както искаш го разбирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
те такива кат тоя юриста са дървени философи, те гледат правната точка ама само през мирогледа на САЩа кат става въпрос за някоя друга държава не може. Той Путин им го каза във Валдай там "Какво е позволено за Бога [САЩ] не е позволено за добитъкa [останалата част на света]", но просто тоя път няма да проработи и им раздели държавата там и никой копче не може да му каже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 11
юрист
преди 9 години
Разгледайте тук чл. 1,2 и 3 и ми кажете- защо рф нарушава задълженията си по този международен договор? Вижте кои са другите гаранти- сащ и Великобритания.В такъв случай - защо сащ да не се намеси, след като ГАРАНТЪТ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна - рф- извърши агресия в Украйна и незаконно анексира Крим? http://docs.pravo.ru/document/view/18560692/16244145/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 12
юрист
преди 9 години
Какво значи "...Щом САЩ не разбират от дума ако трябва и военна сила ще се използва за да им се даде да разберат, че те не са само те на тоя свят помисли и ти над това..."? България е член на нато, сащ е член на нато, съществуват чл.4 и чл.5 - "колективна защита на нато. Казвате, че единствено оръжието решава проблема? Рф заплашва мира и сигурността на целият континент Европа. Според Вас, ЕС /НАТО трябва превантивно да изпари рф, за да се премахне заплахата за Европа, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ти също помисли САЩ как бомбардират Сирия, Ирак, Либия, Ex-Югославия etc.без да ги питат и не виждам нищо грешно в това, че Русия не иска НАТОвски военни бази до границите и. Щом САЩ не разбират от дума ако трябва и военна сила ще се използва за да им се даде да разберат, че те не са само те на тоя свят помисли и ти над това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
юрист
преди 9 години
Вижте т.81. изречението второ тук :http://***.icj-cij.org/docket/files/141/15987Това е решението на МНС за Косово. Съдът посочва, че "... във всички тези случаи, Съветът за сигурност прави определяне по отношение на КОНКРЕТНАТА СИТУАЦИЯ, съществуваща към момента, в който са направени тези декларации за независимост; незаконността прикрепени към декларации за независимост по този начин произтича не от едностранното характер на тези декларации, като такива, но и от факта, че те са или биха били, свързани с незаконното използване на сила или други драстични нарушения на норми на общото международно право, по-специално тези на императивна характер (СП cogens). .."Незаконното използване на сила е присъствието на руски военни- 'зелени човечета" в Украйна. Помислете над това....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още