IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската икономика се справя добре с кризата, породена от коронавируса

Руският президент не очаква пробив на срещата си Джо Байдън по-късно този месец, но се надява на конструктивен диалог

11:02 | 05.06.21 г.
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Средствата, използвани за възстановяването на руската икономика от пандемията от коронавируса, са използвани ефективно и спадът за руската икономика е по-малък от глобалния. Това коментира руският президент Владимир Путин по време на пресконференция с международни медии в рамките на Петербургския икономически форум.

Отделени са 4,5% от БВП за справяне с проблемите и са постигнати решения за два основни проблема - съхраняване на работни места и подтискане на инфлацията. Създадена е система за стимулиране на бизнеса и тя ще продължи да действа, обеща руският президент.

Трудовият пазар започва да се възстановява и вече нивото на безработицата достига 5,2%. Надеждите са до края на годината да падне под 5 на сто, а през 2022 година да се завърне до предкризисното ниво от 4,7 на сто.

Инфлацията в Русия достигна ниво от 5,8% в резултат на кризата, отчете още Путин по време на събитието, видео от което е публикувано на сайта на Кремъл. Очакванията са, че темпът ще се забави.

По отношение на пандемията от коронавируса, резултат можем да постигнем, само ако обединим силите си, смята още руският президент. "На преден план трябва да бъде борбата за живота и здравето на хората", допълни той.

Според него не трябва да бъдат налагани "политически мотивирани" ограничения в световен мащаб, за да се справим с кризата. Путин прогнозира, че САЩ ще преодолее кризата до края на тази година, а китайската икономика дори вече се е върнала на предкризисните нива. По отношение на развиващите се икономики хоризонтът е по-далечен, допълни още Путин.

Русия и Китай имат много общи интереси и на тази база се развиват и нашите отношения, коментира Путин по повод връзките между двете страни. Товарооборотът между двете страни през сложната 2020 година се изчисляват на 104 млрд. долара и тенденцията е да расте. Двете страни работят съвместно за реализацията на проекти в Космоса, самолетостроенето, ядрената енергетиката и други аспекти на високотехнологичното сътрудничество.

По отношение на предстоящата среща с американския президент Джо Байдън, насрочена за 16 юни в Женева, Путин не очаква пробив, но се надява да бъде конструктивна. Двете страни имат много "съвпадащи интереси", въпреки противоречията, за които руския президент е категоричен, че Русия няма вина.

Байдън е опитен политик и трябва да се разберем как да живеем заедно в променящия се свят, каза още Путин и допълни, че Москва и Вашингтон има съвпадащи интереси в решението на регионални кризи, например в Близкия Изток, тероризмът е заплаха за всички, опазването на околната среда и т.н.

"Основното, което трябва да направим, е да се уважаваме един друг и да се съобразяваме с позицията на другия", обясни руският президент по отношение на мерките за подобряване на отношенията между Русия и САЩ. Москва не е направила първата крачка по нито един от казусите, нарушили добрите връзки между двете страни, каза Путин.

Германия е нашият най-важен европейски партньор и сме заинтересовани от развитието на икономическите отношения. Стотици германски компании работят в Русия и инвестициите, направени от тях са на стойност 29 млрд. долара.Това са средства вложени не във финансови операции, а в реалната икономика, обясни Владимир Путин. Той призна, че в момента отношенията са сложни, но посочи, че има желание да бъдат преодолени проблемите. А те са породени от ареста на Алексей Навални, ограничаването на свободата на словото и т.н.

Путин каза, че ако се получи ситуация с принудително кацане на руски самолет, то отношенията с тази страна веднага ще бъдат прекратени. Но в случая със самолета на Ryanair нещата са съвсем различни - имало е сигнал за бомба на борда на самолета и пилотът сам е взел решението да кацне извънредно в Минск, не е имало принуда, смята руският президент и допълни, че не е коректно да дава оценка на действията на Александър Лукашенко по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още