IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Тръмп може "да ми гостува" в Москва

Белият дом приветства идеята

09:14 | 28.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че иска американския държавен глава Доналд Тръмп да бъде негов гост в Москва - идея, която Белият дом приветства, въпреки нарастващите критики около срещата на върха в Хелзинки, предава Ройтерс.

Руският лидер заяви по време на визита в Южна Африка за икономическа конференция, че са необходими “подходящи условия” в двете страни, за да се проведе друга среща на върха, явна препратка към политическата вълна от недоволство в САЩ миналата седмица, след като двамата президенти се срещнаха.

Белият дом заяви, че Тръмп е ентусиазиран от идеята за друга среща на високо равнище. Американският държавен глава твърди, че иска да подобри връзките между двете ядрени сили, чиито отношения са се влошили след Студената война през последните години.

“Президентът Тръмп очаква да посрещне президента Путин във Вашингтон, а той е отворен да посети Москва, ако получи официална покана”, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Отделно американският министър на отбраната Джим Матис каза, че обмисля възможността за първи разговор между ръководителите на отбраната на САЩ и Русия. Матис коментира, че все още няма решение по този въпрос.

Тръмп беше критикуван в САЩ за това, че не е успял да се изправи публично пред Путин във връзка с намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 г. и влезе в противоречие със собствените си разузнавателни агенции относно заплахата от Русия. След това Тръмп защити поведението си.

Белият дом обяви, че не са постигнати никакви споразумения по време на срещата между двамата лидери, освен за организирането на среща на екипи за национална сигурност. От срещата на върха не излязоха никакви политически промени, коментира Матис в петък, като добави, че не е получил нова насока за Сирия.

Военната подкрепа на Москва от 2015 г. за сирийския президент Башар ал Асад, анексирането на Крим през 2014 г. и заключенията на разузнавателните служби на САЩ за намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г. влошиха отношенията между страните. Русия е обект на наказателни санкции от САЩ и Европейския съюз и настоява за тяхното премахване.

Пред репортери Путин заяви: “Трябват ни подходящи условия, които да бъдат създадени, включително в нашите страни” за повече срещи на високо ниво между САЩ и Русия.

Путин заяви, че Русия е готова да приветства Тръмп в Москва.

“Бъди мой гост. Той има такава покана, казах му го”, коментира руският лидер.

Но след реакцията в САЩ срещу сърдечния публичен тон на Тръмп към Путин в Хелзинки, представители на властите в САЩ и Русия се отказаха от предложението на Тръмп за насрочване на следваща среща във Вашингтон през есента.

В сряда Белият дом отложи поканата за следващата година, когато федералното разследване за руската намеса в изборите ще бъде завършено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
Ако не можеш да победиш врага си, стани приятел с него и изчакай удобен момент да го удариш в гърба. Тръмп точно това се опитва да направи, стига Путин да му позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още