Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Растящите заплати в ЦИЕ заплашват модела на растеж на региона

Централна и Източна Европа отдавна се смята за сравнително евтино място за производството на сложни продукти

Растящите заплати в ЦИЕ заплашват модела на растеж на региона

Снимка: Архив Ройтерс

Централна и Източна Европа отдавна се смята за сравнително евтино място за производството на сложни продукти като автомобили и електронни продукти на доста по-ниска цена, отколкото на Запад. Ускоряващият се ръст на заплатите обаче може да промени това възприятие, коментира Bloomberg.

Средните номинални заплати са се повишили с 10,7% в Унгария през февруари на годишна база, което е най-високият им ръст от девет години, съобщи националната статистическа служба в четвъртък. Данните бяха представени след изненадващото увеличение от 5,2% на заплатите в Полша, което стана ясно ден по-рано и е най-високият ръст от юни насам. Тенденциите отразяват последните развития в региона.

Макар че бившите комунистически страни членки на Европейския съюз се разрастват по-бързо от икономиките в еврозоната, а безработицата в много страни достига рекордно ниски равниша, от години нивото на заплащане трудно настига това на Запад.

Но сега засилващите се искания за по-високо заплащане застрашават модела на растеж в региона, базиран на евтина работна ръка, което подкрепя привличането на капитал от чужбина, включително заводи, оперирани от производителите на автомобили Volkswagen и Kia Motors, както и други индустриални гиганти като General Electric.

“Ръстът на заплащането в региона започва да се ускорява, захранен от комбинацията от недостиг на работна ръка и държавни политики“, казва Уилям Джаксън, икономист в Capital Economics в Лондон. „Ключовият момент е, че растежът на реалното заплащане надвишава производствения ръст. Резултатът е, че повишаващото се заплащане ще започне да удря маржовете на печалба на компаниите“.

Правителствата в региона също подкрепят призивите за по-високи заплати, често таргетирайки мултинационалните корпорации. Чешкият премиер Бохуслав Соботка от социалдемократите направи края на евтиния труд една от ключовите теми на своята кампания преди изборите през октомври. Словашкият му колега Роберт Фицо наскоро попита защо работник в завод на Volkswagen в бившата комунистическа страна получава само едно трета от заплащането на германския си колега за същата работа.

Нарастващото заплащане може да не представлява незабавна заплаха за конкурентоспособността на региона, но развитието може да има обратен ефект, водейки до инфлация, казва Джаксън.

„Регионът все още изглежда конкурентен“, допълва той. „Но ако нещата продължават по същия начин, това в крайна сметка може да доведе до натрупване на дисбаланси и може би до коригиране на валутите по-нататък“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (28)

   1| 2| 3    
1
 
3
 
28
khao до: georgi_shum
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
.. две равноправни страни - работодател и работник.
----
по принцип си прав, но не мисля че на това трябва да се гледа като сделка ...
за добра сделка ти трябва селс, за технолог ти трябва човек който знае техническата част ... рядко двете качества ги има в един човек, обаче във фирмата ги има ... та не бих казал че е баш сделка между равноправни страни... или поне не са еднакво равни :)
1
 
3
 
27
khao до: Стоян Петров
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
еее нали ти казах ... бримчат го :):)
4
 
2
 
26
khao до: majnata
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
че моята заплата беше толкова прди две години бе, плъфф :):) ... тук в България :) ... кажи къде работиш да дойда на почивка, да ми послугуваш малко и да ми носиш питиетата :):)
1
 
8
 
25
Стоян Петров до: georgi_shum
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не искам да съм любопитен, но да обясниш какво прави majnata когато отиде при турските тираджии на Дунав мост?
3
 
9
 
24
georgi_shum до: majnata
преди 7 месеца
Да де, затова ти ходиш при тях на Дунав мост :)

Още от Централна и Източна Европа
Първа стъпка към обединение на енергийните борси в България и Македония