IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ да ограничи достъпа на Гърция до ликвидност спъна Wall Street

Преди обявяването на решението индексите в Ню Йорк минаха на “зелена” територия, а Dow Jones се покачваше с над 100 пункта

23:32 | 04.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Решението на ЕЦБ да ограничи достъпа на Гърция до ликвидност спъна Wall Street

Американските акции приключиха предимно с понижения днешната сесия, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че преустановява действието на заповедта, с която разрешава гръцки дългови книжа да се използват като обезпечение от финансовите институции на Гърция за достъп до ликвидност, съобщава MarketWatch.

Точно преди обявяването на решението индексите на Wall Street минаха на “зелена” територия, като Dow Jones се покачваше с над 100 пункта.

Международните кредитори засилват натиска си върху Атина да изпълни споразуменията, сключени с международните кредитори заради спасителните програми за страната.

“В момента не е възможно да приемем, че прегледът на изпълнението на програмата ще приключи успешно”, посочва се в становище на ЕЦБ.

Все пак гръцките банки ще имат достъп до програмата за спешна ликвидност на ЕЦБ, по линия на която финансовите средства се предоставят на централните банки на държавите. И там обаче са въведени някои ограничения за инструментите, които могат да се използват.

Според FT ЕЦБ на практика блокира плановете на новото гръцко правителство да се финансира частично с краткосрочни съкровищни бонове за периода от евентуалното излизане от спасителната програма до постигането и влизането в сила на ново споразумение с лидерите на еврозоната, тъй като са наложени ограничения за възможността книжата да се ползват от гръцките банки като обезпечение в замяна на средства от ЕЦБ.

В края на днешната сесия Dow Jones отбеляза ръст от 0,04% до 17 673 пункта, воден от силното представяне на акциите на Disney. S&P 500 се понижи с 0,39% до 2 042 пункта, а Nasdaq отбеляза спад от 0,23% до 4 717 пункта.

“Новините, които излизат около ситуацията в Гърция, притесняват инвеститорите и те предпочитат да изтеглят печалбите си”, коментира пред CNBC Арт Хоган от Wunderlich Securities.

Според анализатори решението на ЕЦБ вероятно ще уплаши гръцките вложители и е възможно да се стигне до засилване на тегленията. Ако обаче Атина успее да се споразумее с кредиторите си, вероятно ЕЦБ ще оттегли решението си.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец март се срина с близо 9 на сто до 48,45 долара за барел заради данните за продължаващия ръст на запасите от нефт в САЩ. Фючърсите се търгуваха на нива от малко под 51 долара преди обявяването на статистиката. Сортът брент също поевтиня с 6,5% до 54,16 долара.

Американската администрация за енергийна информация обяви днес, че запасите от суров петров в САЩ са нараснали с още 6,3 млн. барела за седмицата до 30 януари. Анализатори очакваха увеличение от малко под 3 млн. барела.

През последните четири седмици американските резерви са се попълнили с над 30 млн. барела и ще продължат да растат и през първото тримесечие, каквато е сезонната тенденция.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 6
toto
преди 9 години
А сега да видим кой е по хитър. Гърците или Немците. Моето впечатление е че Гърчулята само се репчат. Поне аз като съм правил бизнес с гърци винаги са оставали прецакани, точно щото се правят на много отворени и накрая нъц. Верно не е лесно да се работи с гърци, но като нямаш избор поне да са набутани заради големите важности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още