IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Х. Клинтън призова България да стане енергийно независима

Според САЩ зависимостта на страните от Източна Европа от руския газ може да ги постави в уязвимо положение спрямо Русия, коментира руската медия

12:08 | 06.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
РИА Новости: Х. Клинтън призова България да стане енергийно независима

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън е призовала българското правителство да се откаже от енергийната си зависимост от Русия. Това пише руската информационна агенция РИА Новости в коментар на току-що завършилото посещение на Клинтън в България.

Медията допълва, че американският държавен секретар е предложила страната ни да търси алтернативни направления за доставките на енергийни ресурси.  

Редица американски фирми са готови да окажат съдействие на България по пътя на осъществяване на енергийна независимост. Затова в страната ще пристигне в близките дни специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар, уточнява агенцията. 

Вчера обаче премиерът Бойко Борисов е отбелязал, че търсенето на шистов газ може да започне само след като българските специалисти се убедят, че добивът му чрез настоящата технология е безопасен за околната среда, пише медията. 

САЩ отдавна настояват за развитието в Европа на алтернативни начини и маршрути за снабдяване с газ, коментира РИА Новости. Защото според тях зависимостта на страните от Източна Европа от руския газ може да ги постави в уязвимо положение спрямо Русия при натиск от страна на Москва по различни въпроси. 

Медията припомня, че България годишно потребява 2,3-3 млрд. куб. м газ, като 80% от него се доставят от Газпром. Руски анализатори коментират, че доставките на втечнен природен газ от САЩ не могат да конкурират тези от Русия.

От друга страна обаче след построяването на междусистемните газови връзки с Турция и други съседни страни, България ще има известна диверсификация на доставките.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
НЕ ТИ ОСТАВА МНОГО ВРЕМЕ ХИЛАРИ, ПО-ДОБРЕ Е ХОРАТА ДА ТЕ ЗАПОМНЯТ С ДОБРО И ЗА ТОВА НЕ ПОДКЛАЖДАЙ РАЗМИРИЦИ. ПО ЦЯЛ ДЕН ТРОШИТЕ ПЛАНЕТАТА ДОКАТО ДРУГИТЕ Я СЪЗДАВАТ! МИСЛЯ ДА БУТНА БОРСАТА ВИ, НА КОЯТО СТЕ ВЪРЗАЛИ ПО НЯКОЙ ДОЛАР ПРИ ВСЯКО ХОРСКО НЕЩАСТИЕ, ТАКА ЧЕ ДА ПАДНЕ, ЗА ДА ВИДИТЕ КАКВО СТРУВАТ ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ВИ АКЦИИ И ОБЛИГАЦИОННИТЕ ВИ ЗАЕМИ ОТ КУЛТУРНИ ПАМЕТНИЦИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. ВАС ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИ МРАЗИ И Е ДОБРЕ ДА ОСЪЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА СА ДОШЛИ ДА БРЪСНАТ ХИТЛЕРОВИЯ МУСТАК НА АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ И ХИЛАРИ КЛИНТЪН, КОЙТО ИМ Е ПОНИКНАЛ ОТ СТИСКАНЕТО НА ОТКРАДНАТИЯ ОТ БЕРЛУСКОНИ МАУЗЕР. ДА ИНУДВАШ И ДА ИСКАШ ОТ ХОРАТА ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО МОГАТ ДА ТИ ДАДАТ Е ГРЕШЕН ХОД И ВИ ПРОКЛИНАМ ДА ПЛАТИТЕ ЦЕНАТА ЗА ТОРМОЗА НАД ХОРАТА, КОИТО ЗЪЗДАВАТ ДОКАТО ВИЕ РУШИТЕ. ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ОТ МЕН ОТГОРЕ И ОТДОЛУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Някой веднага трябва да сезира комисията в САЩ за лобизма на миз. Клинтън! Жалко е че и тя падна до такова ниско ниво, по ниско от след случая с Люински! Но такива са си американците! Хора без достойнство! Ние Българите сме длъжни да защитим чистотата на природата и здравето на децата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ratimid
преди 12 години
Х. Клинтън призова България да стане енергийно независима от Русия, за да стане зависима от други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Изпитвам дълбоко удовлетворение, че стони и хелви успяха все пак да се разберат, някак си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
неее това не трябва да попада в ръцете на никой освен за тях....те за атомната енергия войни водят че е открита преди съма ти време а за антигравитацията която е авангарда ще го пуснат масово..абсурд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
stone kold
преди 12 години
ако наистина иска независимост нека ни даде безвъзмездно безплатната енергия налична в зона 51, и антигравитацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още