IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи запълват дупките на трудовия пазар в Полша

Промишлените компании разчитат на технологиите, за да се справят със застаряващото население и последиците от емиграцията

19:30 | 18.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Складът Amica в покрайнините на Вронки, малък град в Западна Полша, се издига над заобикалящата го среда, съхранява до 230 хил. артикула и може да обработи 1600 за един час. Но може би най-учудващото нещо в наподобяващия пещера сив склад е, че той е управляван само от един човек, пише Financial Times.

Вместо служители огромни оранжеви роботи, задвижвани от алгоритми, се носят между 46-метрови стелажи, затрупани с перални машини и печки, като ги преразпределят, така че да бъдат доставени възможно най-бързо до клиенти от цял свят.

Футуристичният склад, който отвори врати преди две години, заема централно място в плановете за експанзия на Amica. Но той също така е част от битката на полската компания за бяла техника с недостига на работна ръка, който ограничава една от най-бързо растящите икономики в Европа.

„Липсата на кадри е един от основните проблеми в Полша днес“, казва Марчин Билик, главен оперативен директор на Amica. “Никой не може да намери хора за работа..., а всяка година губим около сто души (заради пенсиониране). В бъдеще поляците в нашето производство ще станат по-малко. Това е нашето бъдеще. Така че трябва да мислим за нови технологии и как да променим завода ни, така че да използва по-малко хора“, казва Билик.

Предизвикателствата пред Amica са показателни за проблемите пред по-голямата част от Централна Европа. Бързият растеж в региона, неблагоприятните демографски тенденции и последиците от емиграционната вълна в началото на новия век тласнаха безработицата до рекордно ниски равнища, а компаниите водят ожесточена битка за служители.

По данни на Евростат 49% от полските индустриални компании казват, че свиването на работната ръка ще ограничи производството през идното тримесечие. На същото мнение са и 49% от компаниите в Унгария, както и 39 на сто от тези в Чехия. В сектори като строителството натискът върху маржовете е толкова силен, че бизнес лидерите предупреждават, че по-слабите групи може да излязат от бизнеса.

За да смекчи натиска и да засили ефективността си, Amica инвестира и в роботи за завода до склада си, където се произвеждат печките и пералните й машини. Билик казва, че ще инвестира още 250 млн. злоти в автоматизация през идните пет години.

Но като цяло Полша има да наваксва. Неотдавнашен доклад на Полския икономически институт установи, че страната има 42 робота на 10 хил. служители. Тя изостава не само от икономическия титан в Европа Германия (338), но и от страни в региона като Унгария (84) и Чехия ((135).

“(Роботите) може да играят огромна роля. Това е бъдещето на полската индустрия, ако иска да запази конкурентоспособността си през идните години“, коментира ръководителят на института Пьотр Арак.

Въпреки че някои от полските компании с по-напредничаво мислене увеличават разходите за автоматизация, много от тях продължават да разчитат на имигранти, за да запълнят недостига на работна ръка. През 2018 г. Полша е издала 635 хил. разрешения за местопребиваване на чужденци, повече от която е да е друга страна в ЕС.

Голямото мнозинство са били украинци, чиято страна има близки лингвистични връзки и сложна история с Полша. Но полските бизнес лидери се тревожат, че ако Германия отвори пазара си, много украинци може да се насочат на запад. Поради това, макар и в далеч по-малки цифрови изражения, някои компании започват да търсят служители от други краища на света като Азия.

Amica е една от тях. Около 400 от 2400-те й служители във Вронки са украинци и тази година за първи път тя е наела 15 души от Индонезия.

“Това ни дава известна стабилизация, защото те идват най-малко за една, а обичайно за две години. При украинците имаме висока ротация, защото те получават разрешение за работа в завода ни за три или шест месеца... и ако получат по-добра заплата, си тръгват незабавно“, казва Билик.

Но в регион, който е един от най-хомогенните в Европа по етнически състав, имиграцията поражда противоречия. Крайнодесен политик заяви миналата година, че всяко правителство, което включва имиграцията в плановете си, ще бъде „правителство на националното предателство“. Полският заместник-министър на развитието беше уволнен, след като заяви, че страната се нуждае от мигранти, за да поддържа растежа си.

В резултат на това анализатори очакват миграцията от страни извън Европа да остане ограничена. Те обаче смятат, че Полша има други начини за увеличаване на работната си ръка.

Ига Магда от Института за структурни изследвания смята, че страната може да привлече още един милион служители, като улесни участието на пазара на труда на младите, хората над 50 години и хората с физически недостатъци.

„Темпът на застаряване (на работната ръка в Полша) ще бъде най-бързият в ЕС през следващите три-четири десетилетия, така че предвид скоростта на намаляване на предлагането на работна ръка е много важно да погледнем към всички потенциални резерви с кадри“, отбелязва Магда.

Amica е открила друг, не толкова очевиден източник. Тя приема 70 затворници от съседен затвор, които са извършили дребни престъпления и могат да работят навън. Тя също така организира работилница в затвора за наемането на още 200 души, които нямат право да излизат.

„Кой знае, може би след две-три години 500 затворници ще работят за нас“, казва Билик.

В дългосрочен план обаче автоматизацията предлага по-рентабилно решение на проблемите с работната ръка в Полша. Тя не само ще ограничи недостига, а и ще намали зависимостта на икономиката от евтина работна ръка и ще я насочи към повече дейности с добавена стойност – нещо, към което политиците и гражданите в страната отдавна се стремят.

„Разбира се, не е възможно да роботизираме навсякъде..., но Полша все още има толкова много пространство за увеличаване на производителността, че според мен автоматизацията ще освободи стотици хиляди хора за други работни места. Тя може да окаже огромно въздействие“, смята Витолд Орловски, главен икономически съветник в PwC в Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
хммм ... добре са го направили ... показва , колко много е мислено и направено , за да може такава система да работи , и естествено парите зад такава автоматизация не са малко ... :))) ... ето едно рекламно клипче на проекта :https://***.youtube.com/watch?v=oTiffdy8bOoу нас като знам какви криви палета се ползват , как се стречова на общо основание , как се претоварват палетата и не се спазват габаритите и стандартите , като прибавим и човешкият фактор и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още