IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Сред вариантите за Украйна е и преструктуриране на дълга

Задълженията на Киев може да достигнат 100% от БВП, посочи в Давос популярният икономист

16:00 | 21.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рубини: Сред вариантите за Украйна е и преструктуриране на дълга

С оглед на проблемите на страната сред възможните варианти за Украйна е преструктуриране на държавния дълг, ако международните институции не успеят да осигурят пълен пакет от финансова помощ. Това заяви известният икономист и ръководителят на консултантска група Roubini Global Economics Нуриел Рубини, цитиран от ТАСС.

Според него пазарите продължават да считат, че значително влияние върху цялата ситуацията в страната има Русия.

"Спадащи национални валути, фондови пазари... Може би равнището на кредитните суапове (цената на застраховката срещу фалит – бел. ред.) отразява ситуацията правилно, но равнището на публичния дълг на Украйна в определен сценарий може да е близо до 100% от БВП", посочи Рубини.

По думите му в един определен сценарий международната общност може да реши да не предоставя пълен пакет от финансова помощ. Сред вариантите в такъв случай е преструктуриране на държавния дълг на Украйна, отбеляза той.

"Всичко това може да се случи. Довод срещу такъв сценарий е легитимността, но пазарът е калкулирал в цената на активите дори минимален риск", каза той по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

По-рано украинският министър на финансите Наталия Яреско заяви, че страната си е запазила възможността да плати външния дълг.

"Украйна е добър кредитополучател", каза тя също по време на форума в Давос, като подчерта, че инвеститорите подценяват "способността на хората да устоят на трудностите и да изплащат дълговете си".

Според Яреско очакваната сума на пакета от финансовата помощ от страна на международната общност е 15 млрд. долара – "малка спрямо определената за Гърция по време на финансовата криза".

"Това не е сума, която е трудно да се събере", заяви министърът, като отбеляза, че помощта за страната е "не само финансова", а част от плана за структурни реформи в източноевропейската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още