Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния дава нов тласък на добива си на редки метали

Страната търси нови инвестиции с надеждата да се присъедини към алианса на производителите на батерии в Европа

Румъния дава нов тласък на добива си на редки метали

Снимка: Ройтерс

Румъния отваря отново мини за добив на редки метали в опит да привлече инвеститори в заводи за производство на батерии, присъединявайки се към по-мащабната европейска инициатива за спечелване на по-голям дял от пазара, съобщава Bloomberg.

Правителството подновява дейността си в три мини, които добиват редки метали, включително европий и диспросий, за първи път от три десетилетия насам, заяви икономическият министър Никулае Бадалау. По думите му в ход са преговори с производители на електрически батерии за инвестиции на стойност над 50 млн. евро.

Решението на Букурещ идва и на фона на продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай, в рамките на който Пекин заплаши да ограничи вноса си на редки метали – ключови за голяма част от американската индустрия.

Въпреки това мярката на Румъния изглежда до голямя степен съсредоточена основно върху местното производство на батерии. Според Бадалау цел на страната е да стане част от европейския съюз на производителите на батерии. „Това ще гарантира, че поне една от фабриките за производство на електрически батерии, планирани от няколко компании, ще се намира тук“, посочи той, без да казва по именно потенциалните инвеститори.

Румъния се надява да се присъедини към европейската мрежа за производство на батерии чрез своята компания Radioactiv Mineral Magurele SA, чието начало е в производството на уран и по-късно на редки метали по време на комунистическото управление на страната.

Сред международните компании, които разширяват бизнеса си с производство на батерии в региона или търсят суровини, са Daimler AG и Johnson Matthey Plc, които обявиха планове за строителство на заводи в Полша, а Rio Tinto разглежда възможности за добив на литий в Сърбия.

Европейската комисия създаде алианса на производителите на батерии през 2017 г. в рамките на опита си да стимулира производството на чиста енергия и да подкрепи инвестициите на пазара, чиято оценка се очаква да достигне над 250 млрд. евро на година от 2025 г. Това позволява на Румъния да поднови добива си от мини, които са били затворени заради остаряла технология или финансови загуби.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
6
 
1
преди 2 седмици
Браво на Румънците,
С 35% по-богати явно и с толкова по-умни!

Още от Централна и Източна Европа
Вишеградската четворка и руските газопроводи: Въображаемо единство?