IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО при необходимост

Румънският президент заяви, че страната води разговори със САЩ и Франция за начини да увеличат числеността на войските си в страната

17:33 | 26.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Румъния води разговори със САЩ и Франция за начини да увеличат числеността на войските си в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, заяви румънският президент Клаус Йоханис в сряда, цитиран от Ройтерс.

Министерството на отбраната на САЩ каза по-рано тази месец, че поставя около 8500 американски военни в състояние на повишена готовност и изчаква заповеди за разполагане на източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна.

Франция също предложи да изпрати още войници, ако това е необходимо.

"Непрекъснато казвам, че сме готови да приемем засилено съюзническо присъствие на нашата територия", заяви Йоханис.

"След изявленията, отправени от САЩ и Франция, ние сме в контакст с двата ни съюзника, за да установим конкретни начини за реализиране на военното им присъствие", допълни той.

Балканската държава, която споделя дълга около 600 км граница с Украйна, е готова да позволи на военния алианс да позиционира повече войници на територията ѝ с цел собствената ѝ защита и тази на региона, каза още Йоханис.

Румъния също така одобри план да приеме украински бежанци в случай на потенциална руска инвазия в Украйна, допълни той, цитиран от Bloomberg.

Припомняме, че миналата седмица Русия поиска всички военни части, оръжия и друга военна техника на НАТО да бъдат оттеглени от България и Румъния.

В отговор българският премиер Кирил Петков заяви, че всяка държава има суверенно права да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, каза още премиерът и допълни, че "България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор".

В понеделник пък алиансът съобщи, че съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не са забравили какво им донесе соца и ссср. Половин век мега мизерия. И сега за нищо на света не искат да се върнат в мръсните нокти на Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
румънците не би следвало да са забравили участието си на източния фронт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още