Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния е против идеята фондовете да се обвържат със съдебната реформа

Страната не се притеснява от новото правило, но то ще наруши европейските договори, посочи президентът Клаус Йоханис

Румъния е против идеята фондовете да се обвържат със съдебната реформа

Клаус Йоханис. Снимка: Архив Ройтерс

Ограничаването на европейското финансиране заради липса на върховенство на закона ще бъде от своя страна нарушение на европейските закони, смята румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от европейското издание Politico.

В сряда той беше на посещение в Брюксел, където разговаря с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Йоханис е споделил позицията на Румъния, че съдебната реформа и върховенството на закона не трябва да бъде включено в обсъжданията за следващата бюджетна рамка като условие за получаване на европейско финансиране.

Идеята за връзката беше представена от комисаря по правосъдието в ЕС - чехкинята Вера Йоурова. Мярката най-вероятно ще засегне основно страните от Източна Европа, които са и най-големите бенефициенти на европейките средства. В същото време Брюксел има опасения как се извършват реформите в този регион, както и за спазването на основното право за независимост на съда.

Още по темата
Румънският президент е категоричен, че страната му не се притеснява от въвеждането на това правило. "Никой не мисли, че по някаква причина съдебната система ще спре да работи в Румъния", коментира още той.

Въпреки това страната е обхваната от масови протести срещу последните промени в законодателството. Хората се опасяват, че заради тях корупцията ще остане ненаказана.

"Върховенството на закона е от жизнено значение за Румъния и Европа", посочва още Йоханис.

Съмнението в провеждана съдебната реформа е причината страната да е извън Шенген, признава още румънският президент, но допълва, че добре функциониращ съд е от полза първо за румънските граждани, не за някой друг.

Подкрепа за реформата в Румъния изказа и Жан-Клод Юнкер. "Правовата държава има забележителен напредък в Румъния и не приемаме или предвиждаме, че стигнали толкова напред върховенството на закона, може да се върне назад. Аз имам пълно доверие в румънската съдебна система", каза той.

Politico припомня, че идвайки на власт Юнкер е обещал, че до края на мандата на ЕК през 2019 година ще бъде премахнат механизма за наблюдение на България и Румъния.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Фискалните промени в Румъния тласкат малките и средни фирми към България