IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния очаква 20% скок на ражданията, след като увеличи парите за майчинство

Две години майките ще получават 85% от средния си нетен доход от последната година преди раждането

13:18 | 22.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Закон, предвиждащ увеличение на средствата за майчинство в Румъния, бе публикуван в държавния вестник в страната и влиза в сила от 1 юли 2016 година, информира днес вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Законът предвижда още от 1 юли 2016 година да падне таванът за получаваното обезщетение за отглеждане на дете.

Освен това майките ще получават по време на отпуска си по майчинство 85 на сто от средния си нетен доход, който са имали последната година преди раждането. Майките ще получават тези пари за период от две години, а не както досега - за една година. През втората година на детето майките в Румъния досега получаваха по 600 леи (около 260 лева) обезщетение.

Според специалисти премахването на тавана върху обезщетенията за отглеждане на дете е добра мярка, чийто ефект ще се види в идните пет години. Тя ще доведе до подем на отговорното родителство, а жените с кариера ще бъдат насърчени да станат майки по-рано и да имат повече от едно дете.

Досега отпусканото майчинство в Румъния можеше да бъде в размер максимум от 3400 леи (1500 лева), дори доходите на майката преди раждането да са били по-високи.

"Очакваме да видим нарастване на раждаемостта до 20 процента в идните пет години", казва Ана Маица, председател на сдружението "Майки за майките". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Че то е така в България бе ***! Ти от къде падаш? Или важно е да се плюе? Първата година майчинството е ако не се лъжа 80% от получаваната до тогава заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
У нас също трябва да е % от последната заплата на майката. Това хем ще окуражи жените да стават майки, хем ще намали лежането на гърба на държавата от "румънките" в България (% 0 = 0)!!! Увеличението на периода за отчитане от 12м на 18м беше изцяло антибългарска мярка, т.к. римлянките и без това не работят и няма какво да губят, а белите се насърчават да чакат повече и после я камилата я камиларя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още