IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще пробва пак да продаде акциите на Petrom през 2012 г.

Сегашният опит на правителството в Букурещ да се отърве от собствеността си в компанията претърпя провал

16:15 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Petrom е най-голямата петролна компания в Югоизточна Европа<em>. Снимка: компанията</em></p>

Petrom е най-голямата петролна компания в Югоизточна Европа. Снимка: компанията

Румъния ще продължи с опита си да продаде 9,84% от акциите си в петролната и газова компания Petrom, чийто мажоритарен собственик е австрийската OMV, най-рано през първото тримесечие на 2012 г., е заявил икономическият министър Йон Аритон, цитиран от местната агенция Mediafax.

"Ще потърсим най-добрите от пазарна гледна точка условия за продължаване на транзакцията. Искаме да продадем акциите на справедлива цена", казва Аритон.

В края на миналата седмица правителството не успя да продаде на борсата 9,84% от акциите си, след като вторичното публично предлагане завърши в петък, но заявеният интерес е бил под необходимия за успешно приключване на предлагането, съобщи министерството на икономиката.

Правителството обаче е решено да спази програмата за приватизация, която е договорило с Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Световната банка, и ще следи развитието на пазарите, за да предложи в подходящия момент нова оферта.

Минималната определена цена бе 0,37 леи (8,8 евроцента) за акция, като Румъния би могла да получи между 480 и 610 млн. евро, но офертата би се смятала за успешна при закупуването на над 80% от пуснатите акции. От 5,57 милиарда акции, които бяха предмет на офертата, 85% бяха насочени към институционални инвеститори, а останалите 15% - към дребни инвеститори. 

Petrom е най-голямата петролна компания в Югоизточна Европа. Тя укрепи позициите си в региона след инвестиции за над 6,6 млрд. евро през последните шест години. Веригата има 540 бензиностанции в Румъния и 270 други в Молдова, България и Сърбия.

OMV държи 51,01% от акциите, министерството на икономиката има 20,64%, фондът "Собственост" - 20,11%, Европейската банка за възстановяване и развитие - 2,03%, а 6,21% се търгуват свободно на фондовата борса в Букурещ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още