Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния ще проверява половината си банки за предполагаемо пране на пари

Румънската централна банка започна разследване срещу 17 кредитори заради „повишаващи съмнението за незаконност“ сметки

Румъния ще проверява половината си банки за предполагаемо пране на пари

Сградата на румънската централна банка. Снимка: Bloomberg

Румънската централна банка започна разследване за предполагаемо пране на пари, след като съмнителни трансакции в половината от търговските кредитори на желаещата да приеме еврото за своя валута страна предизвикаха подозрения извън балканската държава.

Централната банка проверява 17 кредитори - половината от банковия сектор - които са открили лични и корпоративни сметки, съдържащи трансакции, които не могат да бъдат обяснени или „повишават съмнението за незаконност“, заяви Николае Синтеза, ръководител на отдела за надзор на банките, в телефонно интервю за Bloomberg. Той не назовава обаче поименно кои банки са включени в проучването.

Още по темата


„Получихме предупреждения от чужбина и след рутинна проверка открихме някои подозрителни сметки в повечето банки“, казва Синтеза. „Разследването започна през миналата година и е доста сложен процес, така че не знаем колко време ще отнеме да го приключим. Рано е да се говори за потенциални санкции", каза още той.

Румъния следва други страни от Европейския съюз (ЕС), като усилва мерите си за борба срещу прането на пари, тъй като се стреми да приеме еврото по-късно през това десетилетие, докато блокът се опитва да се справи с прането на пари с нов регламент. Скандалите разтърсиха през последните години някои държави членки, като Латвия и Естония, както и няколко банки, включително Danske Bank, което пък затрудни пътя на най-новите членки на ЕС към единната валута.

България отложи ключова стъпка в рамките на своето кандидатсване за приемане на еврото, заявявайки, че ще напредне по проекта само ако бъде уверена, че банките са готови и има консенсус сред обществеността.

А в друг пример за трудностите, с които се сблъскват желаещите да приемат еврото при регулациите на своите банки, през миналия месец хърватската централна банка разкритикува опита на местно звено на Raiffeisen Bank International AG да наеме PR агенция, която да окаже натиск върху съдилищата на страната.

Хърватия все още се надява да се присъедини към ERM-2, т. нар. чакалня, до средата на годината, а в еврозоната - до 2023 г. 

Синтеза заяви, че една от банките в Румъния е замесена в скандала около Danske Bank, но сегашното разследване е отделно от казуса с Danske. Прокурорите от отдела за борба с организираната престъпност и тероризма също разглеждат случая, каза той.

Румънската банкова асоциация отказва коментар пред Bloomberg. 

„Ако открием, че банките съзнателно са участвали в трансакциите, тогава това е криминален въпрос. Ако не, това е въпрос на банков надзор и ние ще бъдем тези, които ще прилагат потенциалните санкции “, каза Синтеза. 
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Кремъл се оплаква от проблеми в разследванията за Навални