Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния заделя 1,16 млрд. евро в помощ на малките и средни предприятия

Предвижда се създаване на фонд за стратегически инвестиции с начален капитал от 300 млн. евро и национална банка за развитие

Румъния заделя 1,16 млрд. евро в помощ на малките и средни предприятия

Румънският парламент в Букурещ. Снимка: Bloomberg L.P.

Румънското правителство представи в сряда (1 юли) мащабен план за възстановяване от пандемията, който предвижда да се заделят 1,16 млрд. евро за подпомагане на малките и средни предприятия (МСП) да възобновят своята дейност, съобщава See News.

"Този план ще промени стратегията за развитие на Румъния по отношение на модернизацията и конкурентоспособността и съм убеден, че чрез нея ще успеем да осигурим ускорено развитие и икономически растеж, основаващ се на устойчиви стълбове", заяви премиерът Людовик Орбан в кратко изявление преди седмичното правителствено заседание.

Планът предвижда да се вложат 1,5 млрд. леи (310 млн. евро) годишно до 2023 г. за привличане на нови инвестиции с голямо влияние върху икономиката и инвестиране на още 450 млн. леи годишно до 2025 г. за създаването на работни места. 

Още по темата

Освен това проектът предвижда отпускането на 1,13 млрд. евро в еврофондове за повишаване на конкурентоспособността на МСП. Около 330 млн. евро ще отидат за подкрепа на предприемачите и за подпомагане на МСП да инвестират в дигитализация.

Правителството има за цел също така да подпомогне местното селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост с общо 410 млн. евро.

Планът предвижда и създаването на Румънски инвестиционен фонд за стратегически инвестиции, с начален капитал от 300 млн. евро. Също така правителството планира да създаде национална банка за развитие по модела на други банки за развитие в Европейския съюз (ЕС).

Според плана, моделът на развитие, базиран на потреблението, поддържан от процикличните политики на предишните правителства, трябва да бъде заменен с нов модел на растеж, фокусиран предимно върху стимулиране и развитие на местния капитал и поддържане на конкурентоспособността на румънските компании.

Консолидираният бюджет на Румъния отчете дефицит, равен на 3,59% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП) на страната за 2020 г. през първите пет месеца на годината, в сравнение с дефицита в размер на 1,4% от БВП за същия период на 2019 г., съобщи финансовото министерство. Почти половината от дефицита се дължи на допълнителните държавни разходи, необходими за смекчаване на въздействието на пандемията от коронавирус.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
В Румъния се провежда местен вот на фона на политическите турбуленции