IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският президент издигна нова кандидатура за премиерския пост

Клаус Йоханис предлага нов кабинет да формира финансовият министър Флорин Читу

23:18 | 26.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Флорин Читу. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ROBERT GHEMENT</em></p>

Флорин Читу. Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Румънският президент Клаус Йоханис предложи нов кандидат за премиерския пост, увеличавайки натиска за предсрочни избори, съобщава Bloomberg.

Предложението е финансовият министър Флорин Читу за оглави правителството, след като Конституционният съд в страната отхвърли номинацията номинацията на досегашния премиер Людовик Орбан, който трябваше да напусне поста само преди седмици.

Либералната партия на Орбан се опитва да наложи провеждането на предсрочен вот – първият в страната, за да се възползва от високите си резултати в социологическите проучвания. Но опозиционната Социалдемократическа партия, чиято подкрепа отслабна заради корупционни скандали, иска вотът да се проведе през есента, както е по график.

„След преговори с партиите реших да издигна кандидатурата, за да придвижа напред нещата, тъй като не искаме да се стига до политическа блокада на страната“, заяви Йоханис. „Господин Читу много скоро ще представи екипа и програмата си и ще поиска от парламента вот на доверие“, допълни той.

Читу разполага с десет дни, за да формира кабинет и да поиска провеждането на вота. Ако две поредни предложения за правителство бъдат отхвърлени, възможността за предсрочни избори остава налице.

Румъния е свикнала с политическите трусове. Страната е имала повече премиери от която и да е било друга в Европейския съюз, откакто пада комунистическият режим преди три десетилетия. Предишното предложение на президента беше отхвърлено от Конституционния съд с довода, че е било направено с цел да се отхвърли от парламента и да се стигне до предсрочни избори.

 Чито заяви в сряда, че той и екипът му ще се опитат да съберат необходимото парламентарно мнозинство. Съдбата му обаче остава неясна, след като социалдемократите определиха кандидатурата му като знак на незачитане на парламента и заявиха, че или ще се въздържат по време на вота на доверие, или ще гласуват срещу него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още