IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският проектобюджет предвижда растеж от 5,5% и дефицит от 2,55%

Проектобюджетът предвижда „огромни разходи за социални помощи“ - 109,8 милиарда леи или 10,7 процента от БВП

11:50 | 01.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румънското правителство публикува своя проектобюджета за 2019 г., съобщават букурещките издания, цитирани от БТА.

От тази година Румъния започва регулиране на бюджетния дефицит, който трябва да достигне от 2,55 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през настоящата година до 1,8 процента през 2022 г. Публикуваният от министерството на финансите проектобюджет се базира на икономически растеж от 5,5 процента и инфлация от 2,8 процента.

Вестник „Адевърул“ отбелязва, че проектобюджетът предвижда „огромни разходи за социални помощи“ - 109,8 милиарда леи или 10,7 процента от БВП, както и че се отпускат „рекордни“ суми на местните власти.

Очакваният размер за брутния вътрешен продукт е 1,022 трилиона леи (216,2 милиарда евро). Румъния ще отдели 2% от БВП за отбрана, сочат данните. С 12% се увеличават средствата, отпуснати за здравеопазването, а образованието ще получи с 47% повече от миналата година, за да бъдат покрити увеличенията на заплатите в този сектор.

В. „Журналул национал“ посочва, че БВП е възлизал на 949,6 милиарда леи през 2018 г., като е отчел растеж от 4,5 процента спрямо предишната година. Средната годишна инфлация през изтеклата година е била 4,63 процента, а нивото на безработицата е било 3,31 процента. Според всекидневника се очаква средната нетна заплата да нарасне до 3085 леи през 2019 г. спрямо 2685 леи през 2018 г.

Приходите в общия консолидиран бюджет за 2019 г. се предвижда да достигнат 341,4 милиарда леи или 33,4 процента от БВП, а разходите се изчисляват на 367,5 милиарда леи - 35,9 процента от БВП.

В. „Адевърул“ също така публикува ексклузивно интервю с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който пристигна в Букурещ за участие в неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в рамките на румънското председателство на съюза. 

Столтенберг изтъква, че Румъния има важна стратегическа роля като една от трите членки на НАТО с излаз на Черно море, заедно с България и Турция, и че страната допринася много за обезпечаването на колективната сигурност на алианса. 

„Румъния инвестира много в отбраната, в Румъния се намира противоракетният щит в Девеселу, както и многонационалната бригада в Крайова (. . .) Румъния е много ценен съюзник с важен принос, (. . .) страната вече увеличи значително разходите си за отбрана, много сте близо до ангажимента от 2 процента от БВП - цел, която предстои да бъде постигната тази година", посочи Столтенберг, цитиран от БТА.

На въпрос дали НАТО планира големи военни учения в Черно море, каквито Русия вече организира, генералният секретар посочи, че алиансът провежда повече учения и изпраща повече кораби в черноморските пристанища на фона на "агресивните действия на Русия в Керченския проток, където арестува екипажите и конфискува украинските плавателни съдове". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още