IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънските акции отбелязват най-големия си дневен ръст от 2010 г.

Индексът BET отбеляза ръст от 7,7%, което е и най-голямото увеличение в света в понеделник

15:26 | 24.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният индекс на фондовата борса в Букурещ отбеляза най-големия си дневен ръст от над осем години насам, слагайки край на най-продължителната си губеща серия от май.

Индексът BET отбеляза ръст от 7,7%, което е и най-големият ръст в света в понеделник, съобщава Bloomberg.  

Акциите на всички 15 компании в измерителя, с изключение на две, поскъпнаха. Ралито дойде, след като индексът отчете най-лошата си седмица от 2008 г. насам.

Причина за разпродажбите станаха новите неочаквани финансови мерки на властите в Букурещ. Мерките, които предвиждат и въвеждането на такси върху дейността на извършващите се в чужда валута банкови операции, целят да увеличат приходите на страната с 10 млрд. леи (2,4 млрд. долара).

Румънският финансов министър Еужен Теодоровичи заяви, че правителството планира въвеждането на данък върху финансовите активи на банките, както и върху енергийните компании. Също така се очаква и увеличение на акцизите върху цигарите и таксите на телекомуникационните компании. Друга от мерките, предвидени от Букурещ, е поставянето на таван на цените на природния газ за три години, считано от 2019 г.

Министърът уточни, че тези планове не са включени в бюджета за следващата година, който най-вероятно ще бъде одобрен идните седмици.

След като станаха ясни мерките, в сряда индексът на румънската фондова борса BET отчете спад от над 8%, което представлява и най-голямото му понижение от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още