IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънските превозвачи планират протести при посещението на Макрон в Букурещ

Причината е закон във Франция, който изисква чуждестранните транспортни компании да плащат минималната заплата за Франция на шофьорите, които извършват доставки в тази страна

20:37 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националният съюз на пътните превозвачи в Румъния е поискал разрешение от кметството на Букурещ за провеждането на протест в четвъртък по повод посещението на френския президент Еманюел Макрон. Причината е закон във Франция, който изисква чуждестранните транспортни компании да плащат минималната заплата за Франция на шофьорите, които извършват доставки в тази страна, предаде Медиафакс.

"Протестираме, защото Франция иска да блокира единния и свободен пазар на пътния транспорт в Европейския съюз чрез прокарването на неопротекционистка политика. Френският президент Макрон инициира протекционистки закон, чрез който Франция налага плащането на френска минимална заплата и обременяващи административни мерки на румънските и източни превозвачи, за да ги елиминира от френския и европейския пазар на международния транспорт", заяви Раду Динеску, генерален секретар на съюза на превозвачите. 

Организацията призова румънските власти да се намесят за прекратяване на прилагането на закона. Същевременно Европейската комисия оспори през юли приетия от Франция закон, като заяви, че той ограничава функционирането на вътрешния пазар на ЕС. По-рано ЕК обяви за незаконно подобно искане и от страна на Германия. 

Френският закон, който влезе в сила от 1 юли, изисква от чуждестранните транспортни фирми да плащат на шофьорите на камиони минималната за Франция заплата, когато извършват доставки там, както и да назначат представител в страната. Френската минимална заплата е 9,67 евро на час, отбелязва Медиафакс.

 /БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още