IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънското правителство загуби вота на недоверие, който искаше да загуби

Партията остава начело на страната във временно правителство, тъй като президентът Клаус Йоханис вече заяви, че ще даде мандат на премиера Людовик Орбан

15:56 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Людовик Орбан (вдясно) с членове на своя кабинет по време на церемонията по встъпване в длъжност през ноември 2019 г. <em>Снимка:&nbsp;EPA/ROBERT GHEMENT</em></p>

Людовик Орбан (вдясно) с членове на своя кабинет по време на церемонията по встъпване в длъжност през ноември 2019 г. Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Румънското правителство на малцинството се изправи пред нов вот на недоверие едва три месеца след встъпването си в длъжност. Но въпреки че е предизвикателство за властта, резултатите от гласуването се оказват от полза, независимо какви щяха да са те. А в крайна сметка правителството изгуби вота.

Страната е свикнала с политическия хаос – тя е имала повече министър-председатели, отколкото която и да друга страна от Европейския съюз през 30-те години от падането на комунизма.

Този път управляващата Либерална партия сама отвори пътя за вота, като придвижи законодателна мярка, която би намалила шансовете за успех на конкурентите на предстоящите регионални избори.

Ако правителството бе спечелило вота на недоверие, щеше да може да се възползва от подкрепата за опозиционната социалдемократическа партия на местно ниво.

Но след като загуби, партията остава начело на страната във временно правителство, тъй като президентът Клаус Йоханис вече заяви, че ще даде мандат за сформиране на кабинет на премиера Людовик Орбан. Също така тази загуба ще приближи досегашните управляващи по-близо до така желаните от тях предсрочни парламентарни избори, с които да се възползват от подкрепата за тях и да си подсигурят по-стабилна основа в парламента.

„Готови сме за всякакъв резултат“, заяви Орбан по-рано тази седмица. „Независимо от резултатите ще продължим с нашата дейност. Насочили сме се към целта да спечелим следващите избори, за да гарантираме устойчиво и стабилно управление с широка парламентарна подкрепа“, допълни той.

И макар социалдемократите да твърдят, че разполагат с необходимите 233 гласа за сваляне на правителството, то резултатите бяха много близки. След правителството бе свалено - ако два поредни кабинета не успеят да спечелят одобрението на парламента в 60-дневен период, то по конституция могат да бъдат свикани нови избори.

Не всичко обаче е само добри новини. Инвеститорите са притеснени от нарастващия бюджетен дефицит, който премина прага на Европейския съюз и забави икономическия растеж на страната – два въпроса, които изискват вниманието на стабилно правителство.

„Вероятността от предсрочни избори расте, но усложнените конституционни процедури и силното съперничество между ключовите политически партии може да изтласкат датата на такъв вот през лятото или дори по-късно“, посочва Андриус Турса, анализатор на Teneo intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още