IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия гледа към Африка в търсене на пазари за износ на оръжие

Държавната "Ростех" работи по скъпи граждански проекти в Уганда и Зимбабве с поглед към възможностите за отбранителния сектор

14:40 | 20.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Концернът &quot;Калашников&quot; също влиза в състава на &quot;Ростех&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс, изложение в Абу Даби</em></p>

Концернът "Калашников" също влиза в състава на "Ростех". Снимка: архив Ройтерс, изложение в Абу Даби

Русия се насочва към скъпи държавни проекти за добив на петрол и платина в Африка въпреки икономическата криза у дома с надеждата, че те ще увеличат продажбите, включително на оръжия, на компаниите, засегнати от западните санкции заради конфликта в Украйна, пише The Moscow Times.

След въвеждането на западните санкции миналата година Москва се фокусира предимно върху изграждане на връзки с Азия, но сделките в Африка разкриват желанието й да възстанови някога големия пазар за оръжията и технологиите й от съветско време.

Ходовете на държавния индустриален гигант „Ростех“, в чието портфолио влиза монополистът износител на руски оръжия, се усложняват от икономическото забавяне, което оказва натиск върху държавните финанси и накара някои фирми да потърсят подкрепа от правителството.

По-ниските цени на суровините означават, че повечето недържавни руски инвеститори в Африка след 2000 г. са се изтеглили, но от „Ростех“ твърдят, че продължават с плановете си да изградят петролна рафинерия в Уганда на стойност 4 млрд. долара и проект за добив на платина в Зимбабве за 3 млрд. долара.

Конгломератът, който контролира стотици фирми от оръжейния износител „Рособоронекспорт“ до най-големия производител на титан в света ВСМПО-АВИСМА, гледа на проектите като ключови за навлизане в Африка, особено на бързо растящия й пазар на оръжия.

„Отделно от приходите от самия проект, изграждането на петролната рафинерия (в Уганда) отваря пазарите за продуктите на всички компании на „Ростех“ и на руските компании като цяло“, посочват от държавния конгломерат в свое изявление.

Компанията и главният й изпълнителен директор Сергей Чемезов, сподвижник на президента Владимир Путин, са включени в санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и обвиненията на Запада, които Москва отхвърля, че снабдяват сепаратистите с оръжия и войска.

RT Global Resources, която е 100% собственост на „Ростех“, спечели договора за изграждане и управление на рафинерията през февруари, повишавайки опасенията сред някои депутати от опозицията в Уганда, че изборът е тясно свързан с руския износ на оръжия.

Продажби на оръжия

Уганда и Зимбабве не са длъжни да спазват санкциите срещу Русия, като и двете страни вече са в обтегнати отношения със Запада.

Според „Ростех“ проектът е стартирал още през 2013 г., доста преди въвеждането на санкциите, и остава интересен в икономическо отношение въпреки тях.

За първия етап на проекта в Уганда ще са необходими 2 млрд. долара, а за втория – 1,7 млрд. долара, като пикът на инвестициите се очаква през 2018-19, казват от компанията.

„Ростех“ не коментира в подробности участието си в проекта за добив на платина в Зимбабве. От руската банка „Внешекономбанк“, която трябва да осигури финансирането на проекта и също попада под санкциите, заявиха само, че е подписано споразумение за сътрудничество между страните в проекта.

При подписването на сделката за добив на платина през септември министърът на отбраната на Зимбабве Сидни Секерамай заяви, че южноафриканската държава разглежда също и възможността за покупка на оръжие от Русия.

Въпреки че геополитическото съперничество със Запада може да оказва влияние, „Ростех“ може да е вдъхновен и от Китай, който от години инвестира в континента.

Съветски традиции

„Ростех“ казва, че се интересува от работа с африкански държави, които искат да развият отбранителния си сектор.

Преди разпадането на Съветския съюз Москва беше активен доставчик на оръжие за Африка, след което изгуби по-голямата част от пазарния си дял. В момента Русия е вторият най-голям износител на оръжия в света след САЩ, но продажбите в Африка формират относително малък дял от общия обем.

„Много държави в Африка са традиционни партньори на Русия във военно-техническото сътрудничество и са доста запознати с качеството на руските оръжия“, изтъкват от „Ростех“.

Съветски оръжия, които още са в употреба в Африка и се нуждаят от ремонт, също може да подкрепят търсенето на руски оръжия, смятат от конгломерата.

През 2013-14 г. „Рособоронекспорт“ е подписала над 20 договора на стойност над 1,7 млрд. долара с държави от субсахарския регион, а „Ростех“ планира да увеличи доставките за Африка в идните години.

Към момента едва 2% от военната продукция, която се доставя в африканските държави, идва от „Рособоронекспорт“, изчисляват от „Ростех“ на сайта си към септември.

„Рособоронекспорт“ вече работи с Ангола, Нигерия, Мозамбик, Намибия, Танзания и Екваториална Гвинея и се опитва също да развие сътрудничество с Кения, Руанда, Джибути и Етиопия, казват от „Ростех“.

Константин Макиенко, заместник-директор на базирания в Москва Център за анализи на стратегии и технологии, смята, че руските фирми се интересуват от увеличение на износа за Африка, защото регионалният пазар на оръжия расте с много бърз темп.

„Гражданските проекти винаги са били в подкрепа на износа на оръжия, затова „Ростех“, който покрива и гражданския, и отбранителния сектор, може да послужи за връзка между граждански проекти и продажбата на оръжие“, коментира той.

През 2014 г. Русия е изнесла оръжия на стойност 15 млрд. долара и има поръчки за над 40 млрд. за следващите 3-4 години. Най-големите й клиенти са от Индия, Китай, Близкия изток и Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
crammer
преди 8 години
Продажба на оръжие...Зимбабве, Уганда...съветски традиции....айде сетете се за какво и кого може да става дума!? Protection peace..:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още