IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да замени еврооблигациите с вътрешен дълг

Страната е планирала до 3 млрд. долара чрез чужди заеми към бюджета си за 2016 г.

13:45 | 16.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия може да емитира дълг на вътрешно ниво, ако не може да продава еврооблигации на чуждестранни инвеститори, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов в събота, цитиран от информационни агенции.

Русия е планирала до 3 млрд. долара чрез чужди заеми към бюджета си за 2016 г., което би било първото възползване на страната от чуждестранните дългови пазари откакто преди две години бяха наложени санкции върху Москва заради Украинската криза, коментира Ройтерс.

По-голямата част от 25-те чуждестранни банки, поканени да участват в емитирането на еврооблигациите, обаче са отказали след предупреждения от САЩ и Европейския съюз (ЕС), че постъпленията от книжата може да бъдат ползвани за финансиране на ударените от санкции руски компании.

„Искаме да пробваме пазара, да участваме на пазара, така че инвеститорите да могат да видят нашето присъствие“, казва Силуанов, цитиран от информационна агенция Интерфакс.

„Да, има известна интрига по въпроса в момента, много банки ни отказват. Не затваряме обаче този прозорец на възможности“.

Силуанов добавя, че ако Русия продаде чужд дълг тази година, той ще бъде емитиран или в долари, или в евро, а продажбата ще се случи само, ако „качеството на инвеститорите“ е същото като при предишните случаи.

Русия привлече 6 млрд. долара и 750 млн. евро чрез еврооблигации през 2013 г., последното ѝ възползване на чуждестранните дългови пазари, преди анексирането на Крим в началото на 2014 г.

Силуанов казва, че няма бюджетна нужда отново да се навлезе в чуждестранните пазари, тъй като текущият платежен баланс е в добра позиция.

„Допълнителни капиталови входящи потоци от еврооблигации просто ще заздравят рублата още повече. Нуждаем ли се наистина от това? Не вярвам, че това всъщност е нужно“, казва още Силуанов.

Министерството обаче трябва да намери средства, за да помогне за запълването на бюджетния дефицит, който според прогнозите ще достигне 3% от брутния вътрешен продукт тази година.

Силуанов добави, че външният дълг може да бъде заменен със заемане от вътрешния пазар чрез издаване на държавни ценни книжа.

„Повече от способни сме да финансираме дълг на вътрешно ниво“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още