Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия образува наказателни дела срещу пет от фалиралите руски туроператори

Според руското следствие фирмите са извършили финансови престъпления, а дейността им е определена като "финансова пирамида"

Пет наказателни дела са образувани срещу фалиралите през последните седмици руски туристически компании Лабиринт, Windrose World, ИдеалТур, Нева и ЕкспоТур, съобщава ИТАР-ТАСС.

Представителят на следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин съобщи, че резултатите от предварителното разследване сочат, че има основания за извършени финансови престъпления от туроператорите. "Незаконните финансови сделки са засегнали хиляди хора", допълва Маркин.

Още по темата

В момента се извършват процесуално-следствени действия и по отношение на други туроператори, които са прекратили дейността си, допълва той.

Според разследващите собствениците на фирмите са били наясно, че не са разплатили големи суми на своите партньори и че не са в състояние да покриват дълговете си. Въпреки това те са продължили да събират пари от туристите, а клиентите им са били доведени до объркване за реалното им състояние и възможностите да си изпълняват задълженията за организирането на туристически пътувания.

По думите на Маркин дейността на туроператорите е „финансова пирамида“, а когато партньорите на петте фирми са отказали да транспортират и настаняват техни клиенти, те са обявили, че прекратяват дейността си.

Следователите ще продължат с проверките на туристически компании, за да проверят тяхната легитимност. Предстои ревизия на финансовите дела и на фалиралите фирми, за да се установи степента на нанесените вреди. От следствието обещават, че отговорните собственици и мениджъри ще бъдат предадени на правосъдието.

Основателите, собствениците и управителите на тези туристически агенции вече са известни на разследващите, допълва Маркин. В офисите и домовете на някои от тях вече са проведени обиски и е събрана цялата налична финансова и икономическа документация, допълва той.

Проверява се и имуществото на туристическите компании, за да се прецени какво може да бъде иззето за покриване на нанесените материални щети на туристи.

Разследването има за цел да оцени и действията на длъжностните лица, отговорни за надзора и контрола в областта на туризма.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Кремъл се оплаква от проблеми в разследванията за Навални