IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия образува наказателни дела срещу пет от фалиралите руски туроператори

Според руското следствие фирмите са извършили финансови престъпления, а дейността им е определена като "финансова пирамида"

10:03 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия образува наказателни дела срещу пет от фалиралите руски туроператори

Пет наказателни дела са образувани срещу фалиралите през последните седмици руски туристически компании Лабиринт, Windrose World, ИдеалТур, Нева и ЕкспоТур, съобщава ИТАР-ТАСС.

Представителят на следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин съобщи, че резултатите от предварителното разследване сочат, че има основания за извършени финансови престъпления от туроператорите. "Незаконните финансови сделки са засегнали хиляди хора", допълва Маркин.

В момента се извършват процесуално-следствени действия и по отношение на други туроператори, които са прекратили дейността си, допълва той.

Според разследващите собствениците на фирмите са били наясно, че не са разплатили големи суми на своите партньори и че не са в състояние да покриват дълговете си. Въпреки това те са продължили да събират пари от туристите, а клиентите им са били доведени до объркване за реалното им състояние и възможностите да си изпълняват задълженията за организирането на туристически пътувания.

По думите на Маркин дейността на туроператорите е „финансова пирамида“, а когато партньорите на петте фирми са отказали да транспортират и настаняват техни клиенти, те са обявили, че прекратяват дейността си.

Следователите ще продължат с проверките на туристически компании, за да проверят тяхната легитимност. Предстои ревизия на финансовите дела и на фалиралите фирми, за да се установи степента на нанесените вреди. От следствието обещават, че отговорните собственици и мениджъри ще бъдат предадени на правосъдието.

Основателите, собствениците и управителите на тези туристически агенции вече са известни на разследващите, допълва Маркин. В офисите и домовете на някои от тях вече са проведени обиски и е събрана цялата налична финансова и икономическа документация, допълва той.

Проверява се и имуществото на туристическите компании, за да се прецени какво може да бъде иззето за покриване на нанесените материални щети на туристи.

Разследването има за цел да оцени и действията на длъжностните лица, отговорни за надзора и контрола в областта на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още