IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква отлив на капитали за 70 млрд. долара

Заместник-министърът на икономиката на страната Андрей Клепач предупреди за възможно забавяне на растежа и за засилване на инфлацията

11:04 | 25.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Русия очаква отлив на капитали за 70 млрд. долара

Само за първите три месеца на 2014 г. Русия очаква чуждестранните инвеститори да изтеглят от страната активи за близо 70 млрд. долара, пише ВВС. Сигналите, че инвеститорите стават все по-нервни, идват на фона на наложените за Русия санкции и напрежението около Украйна.

В понеделник пред репортери руският заместник-министър на икономиката Андрей Клепач предупреди също за възможно забавяне на растежа и за засилване на инфлацията. Според него икономическият растеж на страната за първото тримесечие на 2014 г. „ще бъде някъде около нулата“.

През 2013 г. брутният вътрешен продукт на Русия нарасна само с 1,3%, но Клепач каза още, че е „твърде рано да говорим за възстановяване от стагнацията“.

„Няма да има рецесия, но има вероятност за стагнация – тя да е продължителна и дълбока“, сподели още заместник-министърът. „За съжаление, отливът на инвестиции приближава. Не се наемам да кажа колко дълго ще продължи.“

Икономическото министерство на Русия предполага, че само за първите месеци на 2014 г. активи за около 65-70 млрд. долара ще бъдат изнесени от страната. Според Клепач обаче сумите ще бъдат по-скоро близки до горната граница от 70 млрд. долара.

Повишението ще е внушително в сравнение с отливите на капитали през 2013 г. за общо 63 млрд. долара.

Според Клепач влиянието на санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз, тепърва ще се усеща, но поясни, че „влошаването на взаимоотношенията е значителен негативен фактор за икономическия растеж и съответно влияе на изтичането на капитали“.

На старта на борсовата търговия в Москва MICEX се повишава с 1,02% до 1 311,15 пункта, а другият водещ индекс – RTS – се покачва с 2,09 на сто до 1 115,22 пункта. От началото на годината до днес MICEX е изтрил 4,83% от стойността си, а RTS – 17,54%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още