IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отсрочи спирането на тока за Беларус до 27 юни

Страната вчера е платила задълженията си за март, но остават тези за април, а се задават и за май

10:11 | 22.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Руската компания Интер РАО ЕЭС реши да отсрочи до 27 юни спирането на доставките на електроенергия за Беларус заради дългове на Белэнерго, съобщи говорител на доставчика, цитиран от РИА „Новости“.

Първоначално бе планирано спирането на доставките да стане от изминалата нощ.

„Току що завършиха преговорите и консултациите с нашите белоруски партньори, взето е решение да бъде отложено до понеделник прекратяването на доставките за Беларус“, каза говорителят.

През миналата седмица изпълнителният директор на Интер РАО Борис Ковалчук заяви, че компанията отново може да ограничи доставките на електроенергия за Беларус, ако бъдат просрочени плащанията. Той напомни, че Интер РАО на няколко пъти е отсрочвала заплащането по дълга за доставената електроенергия за Беларус.

„Вече постъпиха средства в размер на приблизително 600 млн. рубли, т. е. бяха погасени задълженията за март. Останаха 600 млн. рубли за април и идват задълженията за май. В нашия протокол всяко неизплащане допуска възможността напълно да бъдат прекратени доставките на електроенергия. Има и глоби, и наказания. Предвидени са всякакви санкции, но ние показваме максимален конструктивизъм и засега говорим за основната сума по дълга“, каза Ковалчук.

След приключването на преговорите тогава бе подписан график за разплащането, според който белоруската компания се задължава да погаси дълга си до 5 юли и бе постигнато споразумение Интер РАО да поднови доставките на електроенергия от 13 юни, което бе изпълнено.

На 14 юни Белэнерго преведе първия транш в рамките на погасяването на задълженията си.

В петък руският министър на енергетиката Сергей Шматко заяви, че не очаква проблеми със заплащането на електроенергията от Беларус.

Вторият транш трябваше да бъде преведен на 20 юни, но това не стана.

Задлъжнялостта на Белэнерго възникна във връзка с проблемите със закупуването на валута на беларуския пазар.

По план през настоящата година Беларус смята да внесе от Русия 3 млрд. киловатчаса електроенергия. Общото потребление на ток през 2010 г. в страната е било 37,46 млрд. киловатчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още