IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия потъва в дълбока коронакриза

Страната се насочва към пик на вълната, докато икономиката и заплатите продължават да падат, а милиони руснаци са изложени на риск от бедност

15:43 | 28.04.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	&bdquo;Новатек&ldquo;, втората по големина след &bdquo;Газпром&ldquo; газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

„Новатек“, втората по големина след „Газпром“ газова група трябваше да спре да работи в Мурманск. Снимка: Bloomberg

За облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса в Русия все още е доста рано. В понеделник страната изпревари по отношение на здравната статистика съседен Китай с 87 147 случая на коронавирус. Общо 6 988 нови инфекции за деня представляват само минимално намаление в сравнение с рекорда в неделя, когато бяха отчетени 6 311 нови случая.

Докато ситуацията в Москва се стабилизира, вирусът се разпространява все по-бързо в регионите на страната. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков очаква пикът на вълната да е в средата на май. Дори традиционният военен парад на Червения площад бе отменен с нежелание от президента Владимир Путин, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

По-късно днес президентът отново ще говори пред руснаците, а от източници сред губернаторите изтече информация, че има вероятност да удължи строгите мерки за администрацията и бизнеса, които са в сила от последната седмица на март.

Самият Путин говори за „почивни дни“, защото владетелят на Кремъл не желае името му да се свързва с негативни новини. Други - в случая губернаторите - са отговорни за предоставянето на лошите новини, като например за въвеждането на ограничителна система за преминаване, с която да се позволява на руснаците да напускат домовете си.

За руската икономика „предписаната кома“ е вторият голям удар. Ето защо настоящите прогнози за растеж стават все по-мътни с всеки изминал ден. Сега ръководителят на сметната палата Алексей Кудрин коригира прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт от минус 5,5 до минус 8 процента. Консултантската фирма McKinsey дори прогнозира 10-процентов спад на БВП при по-песимистичния сценарий.

Още преди налагането на мерките спадът на цените на петрола удари силно руската икономика. Безпрецедентното и изключително болезнено за Русия споразумение с петролния картел ОПЕК, в рамките на което Москва обеща да намали собственото си производство с 2,5 милиона барела на ден, за да стабилизира цената на петрола, досега има малък ефект: цената на петрола продължава да е много ниска.

Износът на петрол генерира около 30 процента, а заедно с газа, чиято цена често е обвързвана със стойността на петрола, генерира 60 процента от приходите от руския износ. Общо 40 процента от доходите на домакинствата в страната идват от продажбата на нефт и газ.

Бюджетът е съобразен с цена на петрола от 42 долара за барел. Всичко под тази цена означава, че правителството е принудено да използва резервните фондове. В годините на петролния бум Националният фонд за богатството бе добре запълнен и към началото на март имаше 123 млрд. долара, но загубите сега са огромни.

Близкият до Кремъл всекидневник „Известия" очаква дефицит от еквивалента на над 70 млрд. долара за текущата година. Deutsche Bank изчислява, че ако руският петрол от сорта Урал, най-важният суров петрол за Русия, струва 15 долара за барел (наскоро цената беше дори по-ниска), тогава руските резерви ще бъдат изразходвани в рамките на две години. На цена от 30 долара те ще са достатъчни за шест години.

Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 3 години
искам да съм като теб, син на активен борец и да псувам високомерно пролетарят от долни бачкатори... баси кефа!! даже ми стана :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Не е правилно да работиш с този % все още. По целия свят лъжат за него - някои страни не включват смъртни случаи от старчески домове, а други включват само ако липсват други заболявания. В същото време китайците ги хвана срам от лъжите и коригираха с 1000. Руснаците са доказани лъжци в последните 200 години с неудобни числа, когато става въпрос за техни грешки и престъпления. Така, че този % в момента е просто една стъкмистика, с която да си играят политиците на запад и на изток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Това с % е много погрешно. Първо много западни страни включват в смъртните случаи само хора без придружаващи заболявания или не включват хора починали в старчески домове, втори - руснаците и китайците са доказани лъжци, когато става въпрос за загинали при такива обстоятелства. Китайците наскоро коригираха с 1000 понеже им стана неудобно. Така, че по целия свят се лъже много здраво с тези % и е много рано да се използват като аргумент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 3 години
А бре, Бойче, и името на собствения ви сайт ли вече е мр ъсна дума? Ми мр ъсна е, викаш... С такива статии и кла кьри... то и капиталистскоро тука ше го баннете като функция на ин вестор и като неприсъща на политкоректната повеля на зелената идея и движещите народни маси на трудещите се зад нея... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 3 години
Пхахаха... Пролетарии от вси страни, съешавайте се в *** .... 24/7/12... Бойчо, с такива го вняни матрялчета само мухи го внярки шти останат за аудитория... Но пък така се формира революционно съзнание у масите. И с комсомолски плам ше погребете расията предсрочно... в добавената реалност на бившия ви вече инвесторски сайт... ;) :lol:Айде, сполука и на слука... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А на Мави децата в лошите Щати...Пълно е с подобни демагози, кат него, а папагалите отстрани зяпат и повтарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 3 години
95% са като жеката, балъци бачкатори и 5% като мави ги водят за носа. оня говори за светло бъдеще и *** от балъка, а тая болонка маха с опашка и си мечтае да порасне и стане немска овчарка щото другия така го е "формулирал" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Като се сблъскат челно с фактите и цифрите, празните кратуни почват да скандират "кeнeф", " комплексари", "платени"...и тн.Еех, шумкари, да имахте нещо в главите, че да осмисляте казаното, но при вас е безнадеждно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 3 години
мави лесно може да формулира, той е чедо на активни борци, партията и русия са му дали бизнес и са го направили човек.Ти си ***, нищо не си взел от партията? и преди и сега си беше тиняк, защо ги пазиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 години
май кати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още