IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продължава да унищожава ембаргови храни

Брюксел продължи и увеличи подкрепата за европейските фермери

18:20 | 07.08.15 г. 6
Русия продължава да унищожава ембаргови храни

Руските власти са унищожили днес най-малко 220 тона западни плодове, попадащи под ембаргото за внос, продължавайки кампанията за премахване на храни въпреки недоволството сред обществото, предаде Франс прес.

Около 180 тона праскови, нектарини и грозде са иззети от митниците на беларуската граница. Според руската санитарна служба Росселхознадзор тези плодове били със сертификати от Молдова или Турция, но в действителност пристигали от Европейския съюз, така че били незабавно унищожени. Близо 40 тона плодове са унищожени освен това след преминаването им през беларуската граница с фалшиви марокански и еквадорски сертификати, а всъщност идвали от Литва.

Досега тези продукти, обект на руското ембарго в отговор на западните санкции срещу Москва заради украинската криза, просто бяха връщани обратно от митниците в страните, откъдето бяха изпратени. Сега, след указа на Кремъл, те ще бъдат унищожавани на място, независимо дали са конфискувани на границата или в магазините.

Още във вторник властите унищожиха 114 тона ембаргово европейско месо, а вчера бяха унищожени 319 тона различни храни.

Унищожаването на храна в страната, травматизирана исторически от глад и лишения през 20-ти век, предизвика повсеместно недоволство в Русия. Петиция, подписана от над 310 000 души в сайта Change.org настоява иззетите храни да бъдат раздадени на ветерани, инвалиди, многодетни семейства и пострадали от природни бедствия.

Европейските производители от своя страна страдат от руското хранително ембарго.

Европейската комисия днес удължи с една година мерките в подкрепа на европейските фермери, които понасят загуби от продоволственото ембарго, наложено от Русия. Решението е взето, след като Москва реши да продължи ограничителните мерки с 12 месеца.

Европейските помощи се продължават и увеличават до 30 юни 2016 г.

"Тъй като руското ембарго беше продължено, ние трябва да продължим да гарантираме сигурността на производителите, изправени пред трудности", обясни европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Подкрепата се състои най-вече в помощи за складиране, като капацитетите са увеличени с 3000 тона за всяка страна.

Европейската комисия подчертава, че износът на хранително-вкусовата промишленост от ЕС се е увеличила с 5 процента като стойност между август 2014 и май 2015 година и с 8,2 на сто между август 2013 и май 2014 година благодарение на други пазари, най-вече Съединените щати (+15 процента до 14 милиарда евро годишно) и Китай (+30 процента до 7,4 милиарда евро).

Министрите на земеделието от ЕС ще се съберат на 7 септември в Брюксел, за да обмислят възможните мерки в подкрепа на цените. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 34 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Плод-зеленчукът, веднъж докаран до Рашата няма да устиска още 15 К км да го закарат до Мадуро. Ще се вкисне.Но, биха могли да го вкарват в ДНР/ЛНР като помощ. Така, западните контрабандисти ще подкрЕпят ... федерализацията на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 12
redcretin
преди 8 години
*** върви по стъпките на идола си Сталин, ама понеже го изритаха от Украйна - сега мори от глад собствения си народ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Путлера ако беше хитър, можеше да изиграе няколко коза с тая храна, трак помощи на Укрия - в смисъл ей ни тука виж колко сме добри, скивате ли ние ви даваме безплатна храна или да не е на укрите ей го на Мадуро, един подарък от чича ви Путин да имате да папате глей колко е добър, или на некой други бедни там в Африка или Никарагуа има сумай ти по цял свят и в Русия има бедни, не са всички с часовници от по 600 бона, а те го мачкат и хвърлят, тва е тъпотия храната да се унищожава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
тоз пък ти от толко теории на конспирацията съвсем си изтрещел.... Какво е провокативното, че трошат храната, а има дет гладуват ?!? Ти да не мислиш, че американците не го праат тва със зърнените култури ммм ??? Квот не се продаде и да не му падне цената се унищожава вместо да го дадат на некой, а само се чешат по тиквите, че имало бедни - еми *** им лелина що не им го дават тва дет артисва, а го бастардисват ?? Каква провокация е тва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 8
Nikola666
преди 8 години
Провокатор! Искаш някой да клъвне на въдичката че рашките са направили нещо грешно и веднага другите *** да контраатакувате. Днес да не го играеш лека конница примамваща врага към засадата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
тея па да им се невиди в бастуните вместо да го дават на оня Мадуро, че там нема кво да ядат или на Африката ей ги таман по-близо е, те мачкат храната - тва е грехота *** маа му превърте света откачи за пусти пари .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още