IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разкритикува изявленията на Джон Кери за Украйна

Държавният секретар на САЩ говори за инвазия в Украйна от страна на Русия

17:44 | 03.03.14 г. 1
Русия разкритикува изявленията на Джон Кери за Украйна

Русия смята за неприемливи последните изявления на държавния секретар на САЩ Джон Кери относно обстановката в Украйна, предадоха световните агенции, като цитираха изявление на руското министерство на външните работи, пише БТА.

В последните си изявления Кери говори за инвазия в Украйна от страна на Русия, припомня AFP. Държавният секретар на САЩ вчера нарече действията на Москва спрямо Украйна ”невъобразим акт на агресия”, допълва Reuters.

"Смятаме за неприемливи заплахите по адрес на Русия, изразени от американския държавен секретар във връзка с последните събития в Украйна и в Крим", се посочва в изявлението на Москва. В него Кери е упрекнат в необективна оценка на обстановката в Украйна и в това, че не си дава труд да се опита да разбере сложните процеси, които се случват в украинското общество, предаде от своя страна ИТАР-ТАСС.

В изявлението се твърди, че дипломат номер едно на САЩ е „предпочел да налага щампите от епохата на Студената война, като предлага наказания не за онези, които са устроили държавния преврат в Украйна, а за Руската Федерация”. Припомня се още, че обстановката в Украйна продължава да се влошава след завземането на властта в Киев от радикал-екстремисти.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да бъде гарантирана независимостта на Украйна и поиска от Русия да се въздържа от предприемане на действия, които биха могли да доведат до ескалация на кризата. Бан Ки-мун се среща днес в Женева с руския министър на външните работи Сергей Лавров по повод влошаването на кризата в Украйна.

Експерти смятат, че събитията в Украйна са най-тежката криза между Запада и Русия след разпадането на СССР през 1991 година.

Арсений Яценюк, одобрен от Върховната рада за министър-председател на Украйна, пък е категоричен, че Крим ще остане част от Украйна, предаде ИТАР-ТАСС. "Никой никому" няма да отстъпи Крим, увери той.

Украинските военни няма да допуснат употреба на оръжие и кръвопролития на териториите, подчинени на Военноморските сили на Украйна,  заяви пред журналисти и командващият ВМС на страната контраадмирал Сергий Гайдук.

"Ще направим възможното и невъзможното, за да няма кръвопролития. Обръщам се и към печата, и към хората, към всички, които ме чуват, всички ние трябва да разберем, че Военноморските сили на Украйна не са заплаха за населението на Севастопол, на Крим", каза Гайдук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Еее, браво на авторката!Малко по разчупени мнения!Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още