IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия рекапитализира "Газпромбанк" с 616 млн. долара

Вливането на средства бе осъществено чрез придобиване на привилегировани акции за сметка на Националния фонд за социални грижи

10:23 | 31.12.14 г.
Русия рекапитализира "Газпромбанк" с 616 млн. долара

Руското правителство придоби за сметка на Националния фонд за социални грижи привилегировани акции на "Газпромбанк" на стойности 39,95 млрд. рубли (приблизително 616 млн. долара), съобщава РИА "Новости".

Покупката се извършва след връщането от страна на банката на предварително предоставените за сметка на Националния фонд за социални грижи подчинени депозити в същия размер.

"Конвертирането по такъв начин на подчинените депозити в привилегировани акции може да подобри структурата на капитала на банката и създава условия за растежа на нейния бизнес", посочиха от пресслужбата на кредитната институция. "Привилегированите акции нямат право на глас и следователно не засягат структурата на управление и разпределение на банката", посочиха още от "Газпромбанк".

В началото на декември премиерът Дмитрий Медведев подписа указ за придобиване за сметка на Националния фонд за социални грижи на привилегировани акции на "Газпромбанк".

Нетната печалба на банката по Международните стандарти за финансово отчитане за първите 9 месеца на 2014 г. е намаляла с 61,6% до 9,2 млрд. рубли. Кредитният портфейл на дребно на банката за периода се увеличи с 10,8% до 318,6 млрд. рубли. Обемът на кредитите за юридически лица нарасна с 14,9% до 2,47 трлн. рубли, а корпоративните депозити се покачиха с 10,7% до 2 трлн. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още