IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще плаща задълженията си в рубли, ако всички други опции са блокирани

Западните санкции срещу Русия забраняват сделки с руското финансово министерство, централната банка или държавния фонд

14:04 | 18.05.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Русия ще обслужва задълженията си по външния дълг в рубли, ако САЩ блокират останалите възможности, и няма да изпадне в дефолт, заяви финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон обмисля да блокира способността на Русия да плаща на американските притежатели на облигации, като позволи ключово изключение да изтече на 25 май, а това може да доближи Москва до дефолт.

Москва трябва да направи ново плащане по еврооблигации на 27 май.

Няма да обявим дефолт, имаме пари – освен ако западните страни не направят възможно да обслужваме дълговете си“, каза Силуанов на форум. „Ще можем да плащаме и ще платим на чужденците в рубли като последна възможност, ако западната [финансова] инфраструктура бъде затворена за нас“.

Западните санкции срещу Русия забраняват сделки с руското финансово министерство, централната банка или държавния фонд.

Американско решение, издадено от Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на 2 март, предоставя изключение за целите на „получаването на лихви, дивидент или падежни плащания, свързани с дълг или акции“.

Това позволи на Москва да продължи да плаща на инвеститорите и да избегне дефолт по държавния си дълг, както и на американските инвеститори да продължат да събират плащанията по купони.

След като изключението изтече на 25 май обаче, Русия все още ще има външни плащания по държавния си дълг за почти 2 млрд. долара преди края на годината.

Силуанов очаква спад на руската икономика, но не чак толкова сериозен, колкото може да бъде очакван за страна, поставена под режим на санкции, заради предприетите мерки на правителството.

"Да, ще има спад на икономиката. Да, разбира се, че нашата икономика не може да не се повлияе от всички ограничения, но не в такива граници, каквито би могло да има, ако правителството не беше предприело мерки за подкрепа на икономиката", коментира финансовият министър, цитиран от "Интерфакс". 

Според него "първият шок" за Русия вече е отминал и страната се подготвя за следващите санкции. 

Припомняме, че от началото на май ЕС обсъжда шести пакет с ограничения срещу Русия, които да включват и петролно ембарго. Продажбата на петрол и петролни продукти е един от значителните източници на средства за руския бюджет.

Според разчетите на Министерството на регионалното развитие спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия през тази година ще бъде в рамките на 7,8%, а през 2023 г. страната до голяма степен ще навакса това намаление и ще запише свиване на икономиката от около 0,7 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''....Зависи от размера на сумите и силата на страните да претърпят неизпълнение по договора....'' Tцъ- правото казва друго. Четете повече облигационно и търговско право. ''Пострижка'' на един държавен дълг имаме САМО при ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ на кредиторите, а не при изричното волеизявление на длъжника;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
todis
преди 1 година
Зависи от размера на сумите и силата на страните да претърпят неизпълнение по договора. Има вероятност кредитора да страда повече от кредитополучателя. Това добре го знаеха гърците когато взимаха кредити които няма как да върнат. Обикновено МВФ и Световната банка се намесват и "оправят" забатачените кредитополучатели, но сега е малко по-сложно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
И понеже навлизаш в моята профи сфера- не плаши ЕС с цесия- съгласно правната теория, застъпена в целия ЕС И В ЕВРОПА- при цесията имаме смяна на кредитора, а ДЛЪЖНИКА си остава един и същ;0 Чети повече юридическа литература и облигационно и търговско право, а не руските опорки, които обичайно са бъдещо несигурно събитие от юридическа гледна точка;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Не само, че съм български правоспособен юрист, ами и ЛИЧНО АЗ изготвям ВСЯКАКВИ договори на ВСЯКАКВО ниво, понял, вата;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Хахахаха- по-глупаво нещо от гледна точка на икономикса не бях чела скоро;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
corner
преди 1 година
И като изпадне , кредиторите да ходят да си търсят парите при санкциониращите страни . Така ще възникне вътрешен конфликт в западната система и тя ще се разпадне .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
noko6
преди 1 година
Ако наистина си юрист,си изяж дипломата,щото за друго едва ли ще имаш пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''...Русия ще плаща задълженията си в рубли, ако всички други опции са блокирани...'' и правната последица за русия ще бъде крос дефолт- особено при договорите, в които рублата не е включена като вид валута, в която да се реализират руските трансакции по покриване на годишните вноски по договора;0 Договорите затова са писмени договори- за да не може никоя от подписалите ги страни да ги изменява / променя съдържанието им ЕДНОСТРАННО. ВИНАГИ в договорите, независимо на какво ниво- между търговците от една държава; между търговци от две или повече различни държави и между държавни търговски фирми на две различни държави, ИМА клауза, че всяко изменение на договора става ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, дадено ПИСМЕНО и от двете страни, които са го подписали;0 Липсва ли това писмено съгласие И НА ДВЕТЕ СТРАНИ ПО ДОГОВОРА, липса и съгласие за промяната в него. В такъв случай ЕДИНСТВЕНИЯТ ЗАКОНЕН текст на договора си остава непромененият първоначално подписан негов текст;0 Ако русия изпрати трансакция в рубли за покриване на задълженията си договора за ЕВРООБЛИГАЦИИТЕ, АВТОМАТИЧНО е налице ЕДНОСТРАННО РУСКО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРА и русия изпада в ТЕХНИЧЕСКИ И КРОС ДЕФОЛТ, а руския нацист в кремъл получава инсулт плюс инфаркт скоропостижно;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още