IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще разследва случая Навални, ако отравянето му се потвърди

Руски експерти от вътрешното министерство продължават доследствената проверка, според говорителя на Кремъл

15:08 | 04.09.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексей Навални. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Следствие по дело за евентуално отравяне на руския опозиционер Алексей Навални ще започне де юре, ако бъде потвърдено наличието на отровно вещество в неговия организъм. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руски експерти от вътрешното министерство продължават доследствената проверка по случая, "започнала практически веднага", и тя де факто представлява следствени действия, отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Лекарите от болницата в сибирския град Омск, където първоначално бе приет Навални, "предоставяха далеч повече и далеч по-често информация за състоянието на болния (. . .) и на журналисти, и на всички заинтересовани" от колегите си в берлинската болница, където сега лекуват опозиционера, каза Песков, цитиран от БТА.

Той отказа да коментира изявлението на беларуския президент Александър Лукашенко, според когото Германия и Полша са фалшифицирали данните за отравяне на Навални. Лукашенко обясни вчера, че е прехванат разговор в този смисъл между Берлин и Варшава. "Още не разполагам с информация какво има в тези материали", посочи говорителят на Кремъл.

Песков заяви, че не знае дали руският президент Владимир Путин и Лукашенко са обсъждали в телефонните си разговори действията на силовите структури по време на протестите в Беларус. Тези действия са "вътрешна работа на Беларус, нямаме намерение да се месим в тези вътрешни работи", каза той. Той увери, че Русия "обръща внимание" на това, че правата на човека трябва да бъдат спазвани по време на митинги.

Кремъл се готви да посрещне скоро в Москва Александър Лукашенко, каза още Песков и обеща "да съобщи своевременно" точната дата. В сряда руският външен министър Сергей Лавров информира, че визитата ще се състои до две седмици.

Междувременно стана ясно, че съюзниците от НАТО се споразумяха, че Русия трябва да сътрудничи пълноценно в ръководеното от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) разследване на отравянето на Алексей Навални. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

"Всяко използване на химическо оръжие показва пълно неуважение към човешкия живот и е неприемливо нарушение на международните норми и правила", каза на пресконференция Столтенберг след заседание на посланиците на страните членки. По думите му държавите от НАТО са се съгласили, че "сега Русия трябва да отговори на много сериозни въпроси" и трябва "пълноценно да сътрудничи" с ОЗХО в "безпристрастно международно разследване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
на етап highly likely сме както винаги ... инак бием тъпана вече за санкции и присъди . клоуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още