Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Руската централна банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, подобрявайки рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г.

Русия стана петият по големина притежател на злато в света

Снимка: Ройтерс

Русия измести Китай и се превърна в петия по големина притежател на злато в света, след като западните санкции са стимулирали централната й банка да купи рекордни количества от ценния метал през 2018 г., сочат данни, цитирани от Ройтерс.

С подкрепата на президента Владимир Путин централната банка залага сериозно на златото, което е смятано за убежище и естествена преграда спрямо долара, с активни покупки в последните десет години.

През 2018 г. закупените количества злато от Русия скочиха още повече след ограничаването на притежаваните американски държавни ценни книжа вследствие на наложените санкции от Вашингтон върху руски компании през април, които са най-строгите от анексирането на Крим през 2014 г.

Централната банка е купила 8,8 млн. тройунции миналата година, като е подобрила рекорда си от 7,2 млн. тройунции от 2017 г., съобщи банката.

Към 1 януари тази година централната банка е държала 67,9 млн. тройунции злато спрямо 59,1 млн. тройунции в началото на 2018 г., което я превръща в петия по големина притежател на злато в света след САЩ, Германия, Франция и Италия.

Китай остава на шесто място, след като обяви увеличаване на златните си резерви само веднъж в последните над две години. Притежанията на страната са нараснали до 59,6 млн. тройунции през декември 2018 г. спрямо 59,2 млн. тройунции през октомври 2016 г.

Източници от индустрията съобщават, че една от причините Руската централна банка да залага на златото са американските санкции, тъй като то не може да бъде замразено или поставено в черен списък.

Още по темата
„Изглежда, че целта е диверсифициране от американски активи“, казва пред Ройтерс източник от руски производител на злато.

През май Путин заяви, че „монополът на американския долар е ненадежден, той е опасен за мнозина“.

Руската централна банка купува добито в страната злато от търговски банки. Размерът на бъдещите покупки е държавна тайна. Не е ясно и дали тя ще продължи да увеличава притежанията си на злато със същия темп – около 14% на година, през 2019 г.

Централната банка обаче вече е изкупила значителна част от добитото в Русия злато, което също расте, но с по-бавен темп, казват източници от индустрията.

Централната банка е отказала коментар.

Русия, която е на трето място в света по производство на злато, увеличи добива си през 2017 г. с 6%. Очаква се добивът на Русия през 2018 г. да нарасне с 3%.

Според последните данни на руското финансово министерство Русия е добила 8,5 млн. тройунции (265 тона) злато между януари и октомври миналата година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (47)

   1| 2| 3| 4| 5    
3
 
18
 
47
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Много критики има срещу златото с което не бих могъл да се съглася!
1. Реално златото е суровина, която се добави и има реална себестойност, а не като фиатните $, които се набиват на хартия или с цифри на компютрите.
2. За съжаление на 99,9% от населението цената на златото се контролира, в противен случай никоя валута няма да оцелее, предвид безхаберното печатане и набиване на цифри.
3. Всяка фиатна валута ще изгуби доверие, като нейното място ще се заеме от друга фиатна валута. И тук е съществената разлика - златото (физическото) няма да изгуби тотално доверие, защото няма кой да го печата.
1 унция злато винаги струва 1 унция злато!
0
 
4
 
46
Pyramid до: Pyramid
преди 4 месеца
А второто - почти не. В грешка си, Стоене.
0
 
5
 
45
Pyramid до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Едното е, по колко го купувш а второто, доколко не можеш без него ( необходимостта). Та, първото се е променвло многократно
6
 
2
 
44
Стоян Петров до: Pyramid
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
От стойността, защото цената зависи от гледната точка. Руската Централна банка не е е изгубила защото рублата се обезцени повече от 30% за същия период.
3
 
3
 
43
Ники Джиков до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Златни ли били медалите по състезанията?! Хахаха
Да обереш номинала е толкова... една такава... архаична, назадничева форма на инфлация, че ме отвращава!
Има финес в печатната преса, деликатност! Съвсем друга риба е!

Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани