IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия създава нова военно-въздушна база в Беларус

Страната се опитва да отстоява влиянието си извън Русия и да възстанови военния си капацитет

17:27 | 20.09.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия напредва с плановете си да създаде военно-въздушна база в Беларус, подхранвайки опасенията за потенциални заплахи спрямо Полша и балтийските страни, съобщава Financial Times.

Решението за изграждането на базата е поредният пример за решението на Москва да отстоява своето влияние извън границите си и да възстанови военния си капацитет, който бе сериозно унищожен след колапса на Съветския съюз пред 24 години.

Решението бе обявено след среща в петък между президента на Русия Владимир Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко.

Беларус подписа споразумение с Русия през 2009 г. за защита на общите им външни граници. Ролята на Русия обаче в конфликта в Украйна обтегна двустранните отношения и се смяташе, че Лукашенко нарочно отлага решението си по предложението на Москва за военна база.

През последните две години няколко представители на НАТО и страните от Северна Европа се оплакаха от все по-налагащото се поведение на Русия по границите с НАТО, особено в източна Европа.

Балтийските и скандинавските страни регистрираха ръст на руски изтребители, летящи в близост до границите им. Често руските самолети изключват транспондерите си, за да не могат страните да ги засекат.

Непрекъснатите полети в близост до границите се тълкува като позьорство с цел тестване на НАТО. Руското правителство твърди, че действията са реакция към разширяването на военния алианс на Запада към границите на Русия.

Беларус, която граничи с Украйна, Полша, Литва и Латвия, ще дадат на Русия нов актив по границите с НАТО. Руската армия вече има радарна станция и няколко изтребители, разположени в Беларус, но новата база ще бъде първата новопостроена след края на Съветския съюз.

Новината за новата военна база идва в момент, в който САЩ и съюзниците им се борят с отговора си към това, което Вашингтон определя като руско военно натрупване в Русия. Руска намеса в Сирия ще усложни съществуващите международни операции срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Леванта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
ми тогава тая статия за кого е написана? Щом нема кво да ядат що сме се притеснили от базите им в Сирия и Беларус? Да изчакаме, мисля след 20тина дни повечето хора умират без храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ахам Financial Times .... :)) а,ч е има Американско натрупване на войски и то на чужда територия в Европа където въобще не им влиза в раотата боли ги ***, ама нали е руско натрупване .... :)) Ше им върже бе още малко, само да дойде и китайското натрупване и съвсем ше им върже на Сашшови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Ше стане и при нас ше дойдат не се кози :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Супер-смешно, Рашастан се опитва да стане Северна Корея в комплект с Белорус хахахахаха :)Нямат какво да ядат като хората, тръгнали бази да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
от друга страна харесвам част от руската музика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
В обобщение-дълбоко манипулативна статия, написана не с цел да ни информира, а да ни покаже един едностранчив...да кажем "анализ" игнорирайки важни исторически и културни факти. ПС: Не мога да трая руснаците, особено тия на моята възраст(31 г.), не говоря руски, не съм бил в Русия никога, до колкото ми е известно не познавам нито един руски държавен служител(държавен-в широкият смисъл на думата). Но елементарните манипулации ме дразнят ужасно много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
Сега, за дамата писала статията(не, че другото не беше за нея)-дали е чувала за Съюзната държава? Ако не е-това е наддържавно обединение на Русия и Беларус. Дали е наясно какви са отношенията между Беларус и Русия, че са повече от приятелски? Съветвам авторката да види колко общи военни учения имат двете държави и до каква степен армиите са им взаимно интегрирани. Не е изненада, че руснаците правят база там, изненада е, че я правят чак сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
"Балтийските и скандинавските страни регистрираха ръст на руски изтребители, летящи в близост до границите им. "Сиреч-оплакват се, че руснаците си летят в своята територия. Ми САЩ бързо-бързо да обявят зона забранена за полети над Русия, преди руснаците да си възстановят "сериозно унищоженият" военен потенциал."Беларус, която граничи с Украйна, Полша, Литва и Латвия"...към това, за да стане още по-манипулативно, можем да добавим и всички съседни на Русия държави, ама всичките 16, за да им треперят мартинките."което Вашингтон определя като руско военно натрупване в Русия. "Сиреч-САЩ искат да им забранят да имат армия...на Русия? Или ако имат тя да е или ограничена или контролирана от "международната общност"(да се чете-САЩ).Пфффф...."Руска намеса в Сирия ще усложни съществуващите международни операции срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта."Да-всички очакват руснаците, дето не им пука за човешкият живот да решат проблема по сталински. Поне ще е някакво решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Па това е направо в стил "родна реч, омайна, сладка":" който бе сериозно унищожен след колапса на Съветския съюз пред 24 години.""Сериозно унищожен"? Не напълно, не частично, а "сериозно". Следва да разберем, че може дамите да са малко бременни и да си лекичко мъртъв. Ако в коментарите нивото е ниско, то да не забравяме, че коментиращите нямат ангажимент нивото им на грамотност да е високо. За сметка на журналистите, коректорите и редакторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
"Страната се опитва да отстоява влиянието си извън Русия и да възстанови военния си капацитет"Трябва да си бил в кома последните 3-4 години, за да го напишеш това. Април 2014г:"В. Вашингтон таймс излезе със статия за екипировката и оборудването на елитните руски сили, продължава изданието. Те имат потресаващи нови гранатомети. Шлемовете им са по-добри от нашите, бронежилетките също, твърди Скот Трауд производител на въоръжения от щата Върмонт. А друг експерт по въоръженията генералът от резерва Робърт Скейлс, цитиран от вестника, признава, че ако съдим по видеозаписите, които гледах, при тях (руснаците), нещата вървят добре, а при нас зле."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още