IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все още се въздържа да внася турски домати въпреки отмяната на ембаргото

Към момента 50 тона домати от Анталия и Измир са подготвени за износ за Русия

19:37 | 08.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В началото на този месец руският президент Владимир Путин отмени ембаргото, което бе наложил в началото на 2016 г. върху вноса на домати от Турция, припомня БТА. Въпреки това руските фирми все още се въздържат да внасят домати от Турция.

Към момента 50 тона домати от Анталия и Измир са подготвени за износ за Русия.

Председателят на Сдружението на износителите от района на Западното Средиземноморие Мустафа Сатъджъ посочи, че през миналата година поради руското ембарго турските фирми са продали на Беларус голяма част от доматената продукция, която преди това изнасяли за Русия.

Турските фирми са изнесли през 10-те месеца на миналата година за Беларус домати на обща стойност 20,5 млн.долара. Общата стойност на турския износ на домати възлиза на 92 млн. долара.

По думите на турския представител руската страна се въздържа още от вноса на турски домати въпреки отмяната на ембаргото поради две причини.

Първата е, че в Русия продължава сезонът на доматеното производство, а втората - че Русия е внасяла домати от други страни на по-изгодни цени от тези на турските фирми.

"Към момента цените на турските домати не са изгодни за руските фирми-вносители. Но очакваме, че през следващата седмица ще започне редовен внос на турски домати за Русия", уточни Сатъджъ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още